czwartek, 22 listopada 2012

Zupa "wieloserowa"

Zgodnie z obietnicą rozpoczynam publikowanie przepisów na zupy, których mogliście spróbować podczas ostatniego Restaurant Day - Jesiennego Festiwalu Zup. Serowa zebrała pochlebne opinie, więc zaczniemy od tego. Ma przyjemną konsystencję, fajnie łączy smaki różnych serów, a z chrupiącym boczkiem i szczypiorkiem jest po prostu genialna! Zupa "wieloserowa", bo po prostu "serowa" jest już na blogu ;) Zdjęć niestety nie mam - w całym zamieszaniu jednodniowej restauracji zabrakło mi na nie czasu.

Składniki:
  • 15 dkg mozzarelli
  • 15 dkg ostrego cheddara
  • 15 dkg maasdamera
  • 15 dkg jakiegoś żółtego, słonego sera
  • 15 dkg sera salami lub innego żółtego, dobrze topiącego się
  • ser topiony w ""kiełbasce
  • 2 cebule
  • szklanka mleka
  • mała śmietanka 30%
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 4 żółtka
  • 15 dkg boczku
  • szczypiorek
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa


Na maśle i odrobinie oliwy szklimy obraną, posiekaną w piórka cebulę. Zalewamy ją bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości - musi się delikatnie rozpadać. Dodajemy mleko, serek topiony i starkowane na grubych oczkach pozostałe sery - wcześniej na 15 minut wrzucamy je do zamrażarki, będą się łatwiej tarkowały - i co chwilę mieszamy, aby się nie przypaliły.
Kiedy zupa się zagotuje, a sery się rozpuszczą zdejmujemy garnek z ognia. W misce mieszamy śmietankę z żółtkami i dodajemy do zupy energicznie mieszając, aby jajka się nie ścięły. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Podajemy ze złocistymi skwareczkami z boczku pokrojonego w paseczki i posiekanym szczypiorkiem.

fot. Groszek

2 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju sery, wiec taka zupa jest wprost stworzona dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie sie zapowiada ;))
    pozdrawiam i dziekuje za wpis do akcji!

    OdpowiedzUsuń