Zgodnie z obietnicą rozpoczynam publikowanie przepisów na zupy, których mogliście spróbować podczas ostatniego Restaurant Day - Jesiennego Festiwalu Zup. Serowa zebrała pochlebne opinie, więc zaczniemy od tego. Ma przyjemną konsystencję, fajnie łączy smaki różnych serów, a z chrupiącym boczkiem i szczypiorkiem jest po prostu genialna! Zupa "wieloserowa", bo po prostu "serowa" jest już na blogu ;) Zdjęć niestety nie mam - w całym zamieszaniu jednodniowej restauracji zabrakło mi na nie czasu.
Składniki:
- 15 dkg mozzarelli
- 15 dkg ostrego cheddara
- 15 dkg maasdamera
- 15 dkg jakiegoś żółtego, słonego sera
- 15 dkg sera salami lub innego żółtego, dobrze topiącego się
- ser topiony w ""kiełbasce
- 2 cebule
- szklanka mleka
- mała śmietanka 30%
- szklanka bulionu warzywnego
- 4 żółtka
- 15 dkg boczku
- szczypiorek
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Na maśle i odrobinie oliwy szklimy obraną, posiekaną w piórka cebulę. Zalewamy ją bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości - musi się delikatnie rozpadać. Dodajemy mleko, serek topiony i starkowane na grubych oczkach pozostałe sery - wcześniej na 15 minut wrzucamy je do zamrażarki, będą się łatwiej tarkowały - i co chwilę mieszamy, aby się nie przypaliły.
Kiedy zupa się zagotuje, a sery się rozpuszczą zdejmujemy garnek z ognia. W misce mieszamy śmietankę z żółtkami i dodajemy do zupy energicznie mieszając, aby jajka się nie ścięły. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Podajemy ze złocistymi skwareczkami z boczku pokrojonego w paseczki i posiekanym szczypiorkiem.
Kiedy zupa się zagotuje, a sery się rozpuszczą zdejmujemy garnek z ognia. W misce mieszamy śmietankę z żółtkami i dodajemy do zupy energicznie mieszając, aby jajka się nie ścięły. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Podajemy ze złocistymi skwareczkami z boczku pokrojonego w paseczki i posiekanym szczypiorkiem.
fot. Groszek |
uwielbiam wszelkiego rodzaju sery, wiec taka zupa jest wprost stworzona dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpysznie sie zapowiada ;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziekuje za wpis do akcji!