poniedziałek, 28 maja 2012

Zupa serowa

A może po prostu pyszny, serowo-paprykowy wytwór zupopodobny? ;) Nie wiem, wiem za to, że tę zupę uwielbiam. Jest delikatna i kremowa w konsystencji. I nie jest ani do końca paprykowa, ani do końca serowa...jest taka...intrygująco pyszna!

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 500 g serka topionego 
  • szczypta czarnego pieprzu









Nic prostszego w świecie! Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w spore kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy aż papryka zmięknie. Wrzucamy serki topione - najlepsze są te w "kiełbaskach", ale ostatnio są mniej popularne. Mogą być więc zwykłe - w sreberku, ale ważne żeby miały smak śmietankowy, lub któryś z "serowych" smaków. Co jakiś czas mieszamy, żeby serki się nie przypaliły. Kiedy się roztopią wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy pieprzem. Ot, taki prosty smakołyk ;)










2 komentarze:

  1. Fajna zupka, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba spróbować;) Zupka prosta - czyli to co najbardziej sobie cenię;)

    OdpowiedzUsuń