środa, 21 listopada 2012

KONKURS i kartony bez konserwantów!

Więc na początek przypominam o konkursie Tetra Pak! Zadanie jest identyczne bardzo proste - przygotujcie przepis na danie (WYSTARCZY SAM PRZEPIS!), które oddaje myśl akcji "Karton zamiast konserwantów". Danie powinno być lekkie, zdrowe, przygotowane ze świeżych produktów. Ale uwaga - MUSICIE użyć co najmniej jednego produktu z opakowania TETRA PAK
 
REGULAMIN (wersja skrócona) :
1. Konkurs trwa od 16 do 30 listopada
2. Konkurs polega na opracowaniu przepisu na potrawę "bez konserwantów", do przygotowania 
którego wykorzystano co najmniej jeden produkt dostępny w opakowaniu Tetra Pak
3. Zgłoszenia wysyłamy na adres e-mail : konkurstetrapak@meckreacja.pl, w tytule wpisując "Na 4 widelce"
4. Można zgłosić tylko jeden przepis!
5. Nagrody dostaną aż 3 osoby, które wybiorę ja ;)
6. A nagrody są następujące:
- zestaw produktów bez konserwantów w opakowaniach Tetra Pak
- pojemnik na pomidora marki MSC International
- pojemnik na paprykę marki MSC International
- pamięć USB 2 GB

Zapraszam do udziału bo nagrody są naprawdę super! Jeśli ktoś jest jest zainteresowany szczegółowym regulaminem konkursu proszę pisać na e-mail: na4widelce@gmail.com



Dlaczego karton chroni

Opakowania kartonowe mają wyjątkowe właściwości ochronne w dużej mierze dzięki wielowarstwowej budowie. Każda z warstw pełni inną funkcję, a połączone razem w opakowaniu kartonowym tworzą unikalny system zabezpieczenia wrażliwych produktów spożywczych. Poniżej możesz przeczytać, jakie funkcje pełni każda z nich. 

WEWNĘTRZNA WARSTWA POLIETYLENU chroni produkt, zapewnia szczelność kartonu
WARSTWA POLIETYLENU łączy folię aluminiową z zewnętrzną warstwą
polietylenu
FOLIA ALUMINIOWA chroni przed wpływem tlenu, światła,
wzmacnia strukturę opakowania
WARSTWA POLIETYLENU spaja karton z folią aluminiową
WARSTWA KARTONU Z NADRUKIEM wzmacnia strukturę opakowania
ZEWNĘTRZNA WARSTWA POLIETYLENU chroni przed wilgocią


PASTERYZACJA Produkty przed zapakowaniem zostają poddane działaniu podwyższonej temperatury. Pozwala to zabezpieczyć je przed drobnoustrojami. Proces ten przypomina domową pasteryzację i wekowanie w słoikach, które na pewno znasz z własnego doświadczenia lub pamiętasz z dzieciństwa. W podobny sposób technologia aseptyczna pozwala na zachowanie smaku, aromatu, wartości odżywczych żywności oraz sprawia, że można przechowywać ją przez dłuższy czas bez konieczności chłodzenia.



Konserwanty w żywności

Obecnie bardzo trudno znaleźć w sklepach produkty wytworzone bez jakichkolwiek substancji dodatkowych. Z jednej strony obawiasz się, że ich spożycie w nadmiarze może zaszkodzić Tobie i Twojej rodzinie, z drugiej stawiasz coraz większe wymagania przed producentami dotyczące dostępności, trwałości, funkcjonalności i wygody użycia artykułów spożywczych.
Konserwanty mają na celu przedłużenie trwałości artykułów spożywczych i ich ochronę przed działaniem drobnoustrojów. Ich użycie jest uzasadnione wtedy, gdy metody utrwalania fizycznego (np. pasteryzacja, suszenie, itp.) lub biologicznego (np. ukwaszenie) są niewystarczające lub niemożliwe do zastosowania.
W artykułach, które kupujesz, znajdują się substancje, z których istnienia, być może, nie do końca zdajesz sobie sprawę, dlatego.

Czytaj uważnie etykiety na produktach!
Konserwanty są oznaczone albo pełną nazwą, albo literą „E” i numerem, który mieści się w przedziałach: 200–252 i 280–285. Symbol „E” z innymi liczbami to substancje dodatkowe inne niż konserwanty, np. regulatory, stabilizatory.
Pamiętaj!
Na etykiecie produktu spożywczego kolejność składników nie jest przypadkowa. Im bliżej początku listy znajduje się dany składnik, tym więcej jest go w produkcie.

Wybieraj świadomie!
Aseptyczne opakowania Tetra Pak eliminują konieczność stosowania konserwantów do utrwalania żywności. Wiele artykułów, których na co dzień używasz w kuchni (przecier pomidorowy, pomidory krojone, kukurydza, groszek), dostępne jest właśnie w aseptycznych kartonach Tetra Pak. Gotuj i jedz naturalnie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz