sobota, 24 listopada 2012

Meksykańska zupa gulaszowa

Kolejna zupa z menu Jesiennego Festiwalu Zup. W czasie Restaurant Day mogliście spróbować jej w wykonaniu Emilki, prowadzącej Alternatywę. Piekielnie ostra, treściwa, rozgrzewająca - idealna na jesień!

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • duża cebula
  • czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 papryczki jalapeno
  • pół papryczki chilli
  • 2 papryczki chipotle
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 300-400 ml bulionu wołowego
  • łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, mielona słodka papryka




W garnku na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i wszystko razem przesmażamy. Kiedy wołowina się zrumieni dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i dodajemy kolejno krojone pomidory, kukurydzę, fasolę, wszystkie papryczki posiekane w grubszą kosteczkę (oczywiście wcześniej oczyszczone z pestek) i całość zalewamy przecierem pomidorowym oraz bulionem wołowym.
Dodajemy kminek i pozostałe przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę i pieprz cayenne - wedle uznania. Gotujemy przez godzinę na małym ogniu, tak by część płynów odparowała. Co jakiś czas całość mieszamy, by się nie przypaliło - zupa jest dość gęsta. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z nachos lub bagietką. Fajnym dodatkiem jest również natka pietruszki i odrobina kwaśnej, gęstej śmietany.


fot. Groszek

8 komentarzy:

  1. O jak ja lubię takie ostre zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamarzyl mi sie taki obiadek dzisiaj. Idealna propozycja na dzisiejsza pogode :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli jest piekielnie ostra. to tez ja lubię :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chili Con Carne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kuchnię meksykańską, dzięki za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam nie raz! Pycha!!! Po prostu Meksyk! ;D

    OdpowiedzUsuń