piątek, 14 września 2012

Rodzynkowy kurczak z kuskus

Na początek małe przypomnienie o moim KONKURSIE Z HOME LOOK. Zadanie konkursowe jest proste i pyszne, a nagroda to fartuszek i rękawice z najnowszej, jeszcze niepublikowanej kolekcji, więc zapraszam do udziału!
A teraz o przepisie. Taki kurczak to proste i szybkie danie. I smakowało nawet moim przyjaciółkom, które nie lubią dań z rodzynkami - bo te rodzynki wychodzą takie jakieś inne, nie do końca rodzynkowe ;)

Składniki (5 porcji):

  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 duże garści rodzynek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • curry, kurkuma, słodka papryka
  • sól i pieprz czarny
  • oliwa z oliwek


Kurczaka kroi my w sporą kostkę. Dodajemy po płaskiej łyżeczce curry, kurkumy, słodkiej papryki (jeśli ktoś woli na ostro, dodajemy ostrej papryki), szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę kukurydzianą. Wszystko mieszamy aż kurczak będzie oblepiony przyprawową otoczką. Tak przygotowanego kurczaka obsmażamy na oliwie i wrzucamy do garnka.
Rodzynki, które wcześniej moczyły się w wodzie przez około 30 minut odsączamy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z pokrojona w kostkę papryką i posiekanymi cebulkami. Podsmażone składniki wrzucamy do garnka z kurczakiem, dolewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę - pierwsze 30 minut pod przykryciem. Podajemy z kuskus.






8 komentarzy:

  1. Pychota! I ciekawa jestem jak smakują te nierodzynkowe rodzynki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znamy i bardzo lubimy ten przepis. Były czasy gdy wyjadaliśmy wszystko wprost z garnka nie czekając na kuskus :)
    Z pozdrowieniami,
    Mr. & Mrs. Sandman

    P.S. Z niecierpliwością czekamy na GGC 28 września, czy Pan Sandman znajdzie skrawek miejsca by przycupnąć gdzieś w kącie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba nie tym razem - samych Pań zgłosiło się tyle, że nie wiemy gdzie je pomieścimy, a one mają pierwszeństwo, z względów oczywistych ;)

      Usuń
    2. Ech, trudno, zostanie w domu, będzie pilnował kuchni :D
      Mrs. S.

      Usuń
  3. Rodzynki smakują rzeczywiście mało rodzynkowo, ale zostaje słodkawy posmak i to mi się podoba! :)

    Bogu - przyjaciółka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak i rodzynki? Zaintrygowałaś mnie. :) Może kiedyś spróbuję, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń