środa, 1 kwietnia 2015

Terrina z wędzonego kurczaka

To danie będzie wspaniałym uzupełnieniem Waszego wielkanocnego stołu. Terrina jest bardzo efektowna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu. Możecie ją podać jako wędlinę z kremowym chrzanowym sosem, lub na chrupiących tostach, z jajkiem w koszulce i puszystym sosem holenderskim*. Bez względu na to, która wersję wybierzecie, gwarantuję, że Wasi domownicy będą domagali się wprowadzenia jej do stałego świątecznego menu ;)
Jak pewnie poznajecie również do tego przepisu ilustracje pochodzą z aparatu Przemka ze Studia Wasabi ;)

Składniki [standardowej wielkości keksówka]:

·       2 marchewki 
·       2 ćwiartki kurczaka surowe
·       3 ćwiartki kurczaka wędzone
·       Liść laurowy
·       200g masła
·       3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
·       Natka pietruszki
·       2 duże ząbki czosnku
·       200g szynki parmeńskiej
·       Garść obranych pistacji
·       Cebula








Kurczaka wkładamy do zimnej wody i gotujemy około godziny razem z cebulą, marchewkami i liściem laurowym. Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe mięso oddzielamy od kości i skór. Mieszamy je z masłem, musztardą, posiekaną natką pietruszki, posiekanym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i dodajemy obrane, posiekane pistacje.


Formę (keksówka) wykładamy folią spożywczą, układamy na niej plastry szynki parmeńskiej. Na tak przygotowany spód wykładamy masę, wyrównujemy i delikatnie dociskamy, wierzch zakrywamy wystającymi kawałkami szynki parmeńskiej i wystającą folią. Przykładamy czymś ciężkim (kartonem mleka, prostokątną brytfanką, butelką wody) i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (najlepiej na noc). Po wyjęciu z lodówki odwijamy folię, i ciągnąć za jej brzegi wydostajemy terrinę z formy. Kroimy ostrym nożem, serwujemy wedle uznania ;)




*Sos holenderski: łyżkę wody i łyżkę białego octu winnego zagotować w rondelku, i zredukować o połowę.  4 żółtka i ostudzoną miksturę umieszczamy w żaroodpornej misce, i stawiamy na kąpieli wodnej. Ubijamy (ręcznie rózgą, lub mikserem na średnich obrotach) do momentu uzyskania gładkiego kremu. Po małym kawałku dodajemy 200g miękkiego masła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (około 50ml). Sos powinien mieć puszystą, gładką konsystencję, 



16 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na domową wędlinę, idealna na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała!
    Uwielbiam terriny, a tę zrobię na pewno.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem, że gotujemy te 2 surowe ćwiartki kurczaka, tak ? Tyle, że o tych wędzonych w opisie wykonania nic nie ma, więc.. Proszę sprecyzować, bo przepis godny wypróbowania :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotujemy wszystkie cztery ćwiartki razem - i te surowe, i te wędzone. Nie stracą swojego aromatu, a staną się ciepłe, mięso będzie bardziej soczyste, i bardzo łatwo będzie nam je oddzielić od kości i "poszarpać" na nieco drobniejsze kawałki wzdłuż ścięgien, tak jak naturalnie rozchodzi się mięso :)

      Usuń
    2. To jeszcze małe zamieszanie, bo w przepisie jest w sumie 5 ćwiartek : 2 surowe i 3 wędzone. A powyżej czytam o 4 ćwiartkach :)...

      Usuń
    3. 5, oczywiście, że wszystkie 5 gotujemy :) Mam za sobą baaardzo długi dzień, i już mi się miesza ;)

      Usuń
    4. Ale udało się wszystko sprostować, więc już bez przeszkód będzie można działać :).. Dziekuję i dobrej nocy :) !

      Usuń
    5. A mi pozostaje życzyć Ci smacznego ;)

      Usuń
    6. Już mi ślinka cieknie :).. Uwielbiam oryginalne przepisy, a powyższy za taki uważam :).

      Usuń
  4. A co robimy z marchewką po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to co? Zjadamy! ;) Albo, przy Wielkanocy, wrzucamy do sałatki jarzynowej :)

      Usuń
    2. A woda po gotowaniu to po odparowaniu jeszcze odrobiny wody, całkiem przyjemny bulion drobiowy. Z lekkim wędzonym posmakiem :)

      Usuń
  5. Mam nadzieję, że się uda (i będzie tak ładnie wyglądać jak u Ciebie)
    bo skusiłaś mnie Asiu i robię na święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) schłodź ją dobrze i na pewno będzie pięknie i pysznie :)

      Usuń