środa, 12 września 2012

Maślane babeczki z jabłkiem

Muffinki z jabłkowym sercem na specjalne zamówienie malutkiej Zuzi i jej mamy :) Przepis bardzo prosty, baaardzo pyszny i niezawodny. Babeczki mają miękkie, "wilgotne" ciasto i soczysty jabłkowy środek z kardamonowym posmakiem. Dla mnie idealne! Dziś ze wspaniałymi jabłkami prosto z wiejskiego sadu.

Składniki (12 muffinek):
  • 125g masła + łyżka
  • 125g mąki
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • opakowanie mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duże jabłko
  • szczypta kardamonu i cynamonu

Na początku możemy przygotować "lukier", czyli po prostu wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i wstawić go do lodówki. Teraz czas na jabłkowy farsz. Obrane jabłko tarkujemy i wrzucamy do rondelka z łyżką masła. Dodajemy szczyptę kardamonu, cynamonu i dwie łyżeczki cukru wanilinowego. Całość mieszamy i po pięciu minutach zdejmujemy z ognia. Zostało nam już tylko ciasto. Wszystkie składniki, czyli 125g miękkiego masła, 125g mąki, 100g cukru, dwa jajka, dwie łyżki mleka, sodę, proszek do pieczenia i pozostałe dwie łyżeczki cukru wanilinowego dokładnie miksujemy na gładką maskę. Do papilotek nakładamy płaską łyżkę ciasta, na niej układamy łyżeczkę jabłkowego farszu i całość przykrywamy kolejną łyżką ciasta.
Całość powinna sięgać maksymalnie do 3/4 wysokości papilotki, inaczej ciasto z niej ucieknie, kiedy zacznie rosnąć. Babeczki pieczemy przez 20 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia. Babeczki ozdabiamy kremem z mascarpone. I gotowe! :)







Inspirowałam się przepisem na maślane babeczki z bloga "During the free time"

8 komentarzy: