wtorek, 25 września 2012

Azjatycka zupa dyniowa

Dawno już nie było nowego wpisu, ale mam w dzienniczku wpisane całkiem rozsądne usprawiedliwienie ;) Mianowicie pochłonęła mnie organizacja viproom'u na Up To Date Festival - od dekoracji, przez catering, po dopieszczanie gwiazdeczek i sprzatanie - tydzień wyjęty z życia, ale za to jaki to był tydzień! Już odliczam dni do następnego festiwalu! 
A teraz czas wracać na ziemię, i Na Cztery Widelce oczywiście ;) Zupę dyniową uwielbiam, uwielbia ją nawet moja najmłodsza wybredna siostra ;) Jest prosta i szybko w przygotowaniu i na pewno będzie wspaniała odmianą między pomidorówką a ogórkową ;)


Składniki:
  • 1/2 kg miąższu z dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • kardamon, kurkuma, curry
  • płatki chilli
  • kolendra
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • litr bulionu drobiowego lub warzywnego

Dynię i pozostałe warzywa kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i całość zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Dodajemy mleczko kokosowe i śmietankę, i gotujemy jeszcze przez 10 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy po łyżce curry i kurkumy, oraz większą szczyptę kardamonu. W zależności od upodobań dodajemy też odpowiednią ilość płatków chilli. Wszystko dokładnie miksujemy - zupa powinna mieć aksamitną konsystencję. Podajemy z listkami świeżej kolendry i odrobiną śmietanki. 








2 komentarze: