sobota, 26 maja 2012

Bardzo brzydka zupa

Ale za to bardzo smaczna! ;) A brzydka, bo nie dość, że w jej charakterze leży kolor taki a nie inny, to humor mam jakiś dziś kiepski, zdjęć mi się robić nie chciało, a śmietana nie chciała się ułożyć w ładne słoneczko, więc  jest koślawe. A zupa jest z cukinii i pieczonej papryki. Smak zaskakujący i bardzo przyjemny. Ma ostrawy, delikatnie jakby meksykański posmak. 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 papryki zielone
  • papryka czerwona
  • cebula
  • litr bulionu
  • śmietana
  • oliwa
  • tymianek
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz


Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż skórka zacznie robić się czarna. Wrzucamy je do foliowego woreczka i tak odstawiamy do ostygnięcia - dzięki temu skórka będzie łatwiej schodziła. W tym czasie w garnku,  na oliwie szklimy pokrojona cebulę i cukinie.  Dodajemy obrane i pokrojone papryki - oczywiście bez gniazd nasiennych. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Dodajemy posiekany czosnek i oprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem (około łyżeczki). Wszystko miksujemy. Podajemy oczywiście z gęstą śmietaną. Polecam odstawić zupę do ostygnięcia, a później jeszcze raz zagotować. Wtedy smaki dokładnie się przejdą. Jest naprawdę pyszna. 





4 komentarze:

  1. Zupa jak marzenie, a zdjęcia prześliczne ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzydka? Dla mnie wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzydka? Smiem polemizowac! Wyglada tak bosko, ze mimo poznej pory wciagnelabym miseczke :)

    OdpowiedzUsuń