poniedziałek, 26 marca 2012

Zielona tarta

No i stało się, naszło mnie na nocne gotowanie i z braku światła zdjęcie składników wyszło tak marne, że wam oszczędzę tego koszmarnego widoku. Za to gotowanie wyszło takie pyszne, że przepis i tak się pojawi. Obiecuję, że to się więcej nie powtórzy... Więc przed państwem oto wieczorna tarta z cukinią.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 3 łyżki wody
  • rozmaryn
  • dwie łyżki parmezanu
  • ser kozi np. rolada
  • 3 jajka
  • duży jogurt grecki i mała śmietana 30%
  • cukinia
  • cebula i por
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek


Najpierw przygotowujemy ciasto. Wyrabiamy je z mąki, masła i wody. Dodajemy parmezan, szczyptę soli i pieprzu oraz, w zależności od upodobań - odrobinę, lub sporą szczyptę rozmarynu. Jeśli ktoś nie przepada za rozmarynem, można go zastąpić bazylią. Wyrobione ciasto chowamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy nim natłuszczoną masłem lub oliwą formę do tarty. Nakłuwamy widelcem całą jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. W tym czasie łączymy dokładnie jogurt grecki ze śmietaną, jajkami, posiekanymi trzema ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.
Na patelni podsmażamy posiekana cebulkę i pora. Po ostudzeniu dodajemy do jajeczno-śmietanowej masy.  Do masy można też dodać posiekane zielone oliwki. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i układamy na niej kawałeczki sera koziego. Na koniec kroimy w plasterki cukinię i układamy ją na całej powierzchni tarty. Wstawiamy do piekarnika na jeszcze 30 minut. Tarta powinna odrobinę ostygnąć przed podaniem.



3 komentarze:

  1. Wyglądada jak cytryna na pierwszym zdjęciu, albo te takie płaskie okrągłe lizaki przezroczyste w środku. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak małe pomarańczki:) Asiu, może Ty będziesz wiedzieć - Carbonarę to się ze śmietanką czy bez śmietanki robi? Koleżanka pół Włoszka mowi, że nawet sera nie dodaje..

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiego sera? żółtego? bez sera i bez śmietanki!

    OdpowiedzUsuń