wtorek, 27 marca 2012

Jajka w skorupkach

Żółciutkie kurczaczki, puchate baranki, i radosne zajączki atakują z reklam i bilbordów. Więc w klimacie wielkanocnym - faszerowane jajka w skorupkach. Troszkę z nimi roboty, ale na wielkanocnym stole będą prezentowały się świetnie. Są też fajną przekąską na każdą inną okazje, i występują w niezliczonej ilości wariacji.

Składniki (na 2 jajka):
  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz, bułka tarta
  • odrobina musztardy
Można dodać, do wyboru:
  • szynkę i pieczarki
  • oliwki
  • ser żółty
  • suszone pomidory


Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy, żeby wystygły. Teraz najtrudniejsza część. Ostrym, krótkim nożykiem nakłuwamy skorupkę wzdłuż całego jajka, tak, by popękała. W miejscu nakłucia przecinamy jajko na pół. Na zdjęciu widać jak to powinno wyglądać. Teraz zostało samo przyjemne gotowanie. Ze skorupek delikatnie, łyżeczka wyciągamy jajko, a skorupki odkładamy na bok. Ugotowane jajko rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem, koperkiem i przyprawami oraz posiekanym wybranym dodatkiem.
Gotową, dokładnie wymieszaną masę wkładamy łyżeczką do skorupek. Wierzch obtaczamy w bułce tartej i tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wierzch powinien być złotobrązowy. Podajemy ciepłe, ale na zimno też są pyszne!



2 komentarze:

  1. Ładnie wyglądają, zwłaszcza na tym ostatnim zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń