Składniki:
- pierś z kurczaka
- papryka
- cebula
- ogórek
- fasolka szparagowa
- jajko
- mąka ziemniaczana
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, słodka papryka,czosnek
Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do kurczaka wlewamy rozbełtane jajko i mieszamy (najlepiej ręką) tak, by oblepiło wszystkie kawałki mięsa. Następnie oprószamy je sporą ilością mąki ziemniaczanej, tak by mączna panierka przestała być lepiąca. Tak przygotowanego kurczaka obsmażamy na złocisty kolor i wrzucamy do dużego garnka. Kolejno obsmażamy też pokrojoną w sporą kostkę cebulę, paprykę i pokrojonego w plastry ogórka. Wszystkie warzywa lądują w garnku z kurczakiem. Dodajemy fasolkę szparagową - bez względu na to, czy jest świeża, czy mrożona, po prostu wrzucamy ją do garnka. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy i zalewamy całość wodą, tak by kurczak i warzywa nie były do końca przykryte.
Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Solimy do smaku, dodajemy posiekany czosnek i gotujemy bez pokrywki jeszcze 20 minut. Świetnym dodatkiem jest brązowy ryż.
Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Solimy do smaku, dodajemy posiekany czosnek i gotujemy bez pokrywki jeszcze 20 minut. Świetnym dodatkiem jest brązowy ryż.
Super kolory ma to danie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś będę przyrządzać, tylko trochę zmodyfikuję bardziej chińskimi przyprawami. Kupiłam sos sojowy z imbirem i chilli, dodam też świeży imbir i dużo pędów bambusa :) Ale pomysł z mąką ziemniaczaną jest extra - już wypróbowałam go wcześniej i jest to sprawdzony sposób :)
OdpowiedzUsuńMmm...muszę kiedyś dodać pędów bambusa, bardzo je lubię:)
UsuńZiemniaczaną można zastąpić kukurydzianą, tez jest super :)
dziś zrobiłam :) dodałam kilka rzeczy od siebie :kiełki fasoli mung, pieczarki, marchewke, imbir, trawe cytrynową i sos sojowy. Wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuń