środa, 28 marca 2012

"Chińszczyzna" mojej mamy

Kiedy byłam w liceum, odwiedzili mnie koledzy z klasy. We trzech zjedli gar tej "chińszczyzny" w wykonaniu mojej mamy, którego moja cała rodzinka nie pokonałaby w kilka dni. To tylko jedna z pochlebnych recenzji tego dania ;)

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • papryka
  • cebula
  • ogórek
  • fasolka szparagowa
  • jajko
  • mąka ziemniaczana
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, słodka papryka,czosnek




Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Do kurczaka wlewamy rozbełtane jajko i mieszamy (najlepiej ręką) tak, by oblepiło wszystkie kawałki mięsa. Następnie oprószamy je sporą ilością mąki ziemniaczanej, tak by mączna panierka przestała być lepiąca. Tak przygotowanego kurczaka  obsmażamy na złocisty kolor i wrzucamy do dużego garnka. Kolejno obsmażamy też pokrojoną w sporą kostkę cebulę, paprykę i pokrojonego w plastry ogórka. Wszystkie warzywa lądują w garnku z kurczakiem. Dodajemy fasolkę szparagową - bez względu na to, czy jest świeża, czy mrożona, po prostu wrzucamy ją do garnka. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy i zalewamy całość wodą, tak by kurczak i warzywa nie były do końca przykryte.
Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Solimy do smaku, dodajemy posiekany czosnek i gotujemy bez pokrywki jeszcze 20 minut. Świetnym dodatkiem jest brązowy ryż.







4 komentarze:

  1. Super kolory ma to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dziś będę przyrządzać, tylko trochę zmodyfikuję bardziej chińskimi przyprawami. Kupiłam sos sojowy z imbirem i chilli, dodam też świeży imbir i dużo pędów bambusa :) Ale pomysł z mąką ziemniaczaną jest extra - już wypróbowałam go wcześniej i jest to sprawdzony sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm...muszę kiedyś dodać pędów bambusa, bardzo je lubię:)
      Ziemniaczaną można zastąpić kukurydzianą, tez jest super :)

      Usuń
  3. dziś zrobiłam :) dodałam kilka rzeczy od siebie :kiełki fasoli mung, pieczarki, marchewke, imbir, trawe cytrynową i sos sojowy. Wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń