czwartek, 29 marca 2012

Rybka zapiekana w sosie musztardowym

Super szybkie i superekstra smaczne danie. Można tak przyrządzić filet z chyba każdej białej ryby - ja polecam mintaja lub dorsza - mięso tych ryb jest delikatne, ale nie rozpada się po upieczeniu. Panga jest raczej kiepskim  wyborem. 

Składniki (proporcje sosu są na 2-6 filetów, czyli jedną żaroodporną formę):

  • filety z dorsza/mintaja
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  • słodka papryka




Rybę delikatnie solimy i pieprzymy i układamy w wysmarowanej masłem formie. Z wierzchu posypujemy gałką muszkatołową. Na patelni przygotowujemy sos. Z dwóch łyżek masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy mlekiem. Mleko trzeba dodawać stopniowo, inaczej zrobią się grudki. Sos zostaje na małym ogniu i kiedy zacznie gęstnieć dodajemy trzy łyżki musztardy i łyżkę śmietany, odrobinę soli i pieprzu. Sos powinien mieć delikatny, ale wyraźnie musztardowy smak, jeśli musztardę czuć zbyt delikatnie można dodać jeszcze jedną duża łyżkę.Sosem zalewamy przygotowaną rybę, a wierzch posypujemy sporą ilością mielonej słodkiej papryki.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 30 minut. I gotowe - świetnym dodatkiem jest sałatka caprese (pomidory z mozzarellą i bazylią polane sosem vinaigrette) lub po prostu marchewka z groszkiem.






1 komentarz:

  1. Rybka bardzo bardzo smakowita, do tego przygotowałam sałatę z mozzarellą z dodatkowym elementem słoiczkowej czerwonej papryki prosto z babcinej spiżarni i polałam sosem oczywiście vinaigrette wg. Twojego przepisu! Lekkość w brzusiu i radość dla podniebienia! :)
    Ania.

    OdpowiedzUsuń