Super szybkie i superekstra smaczne danie. Można tak przyrządzić filet z chyba każdej białej ryby - ja polecam mintaja lub dorsza - mięso tych ryb jest delikatne, ale nie rozpada się po upieczeniu. Panga jest raczej kiepskim wyborem.
Składniki (proporcje sosu są na 2-6 filetów, czyli jedną żaroodporną formę):
- filety z dorsza/mintaja
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 30 minut. I gotowe - świetnym dodatkiem jest sałatka caprese (pomidory z mozzarellą i bazylią polane sosem vinaigrette) lub po prostu marchewka z groszkiem.
Rybka bardzo bardzo smakowita, do tego przygotowałam sałatę z mozzarellą z dodatkowym elementem słoiczkowej czerwonej papryki prosto z babcinej spiżarni i polałam sosem oczywiście vinaigrette wg. Twojego przepisu! Lekkość w brzusiu i radość dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńAnia.