piątek, 8 listopada 2013

Shakshuka

Brzmi egzotycznie, i takie ma pochodzenie, bo shakshuka to Izraelski (i innych krajów z tamtych okolic) tradycyjny pomysł na śniadanie. Zastanawiam się, dlaczego u nas nie jest jeszcze popularna, mimo wspaniałego smaku i tak prostego przygotowania. Tradycyjna shakshuka to właściwie sadzone jajka, jednak "posadzone" nie na patelni, lecz na lekko pikantnym sosie z pomidorów, papryki i innych warzyw. Choć w  Izraelu można spróbowac wielu jej odmiam - ze szpinakiem i fetą czy z cebulą i kiełbaskami, najlepsza pozostaje pomidorowa klasyka. Jesienią i zimą, kiedy pomidory dostepne w naszych sklepach smakują jak plastik, możemy je zastąpić sokiem, np. sokiem Tymbark 100% pikantny pomidor. Pikantny twist fajnie pokreśla delikatny smak jajka.

Składniki:

  • średnia papryka
  • mała cebula
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki soku Tymbark 100% pikantny pomidor
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • szczypta kuminu lub kminku (jeśli lubicie)
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy


Potrzebna nam będzie duża, dość głęboka patelnia. Rozgrzewamy na niej 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w wąskie paseczki cebulę, paprykę, posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chili, i wszystkie przyprawy, poza solą i pieprzem. Kiedy warzywa się zeszklą zalewamy je sokiem 100% pikantny pomidor Tymbark.
Doprawiamy sos solą i pieprzem i zwiększamy ogień pod patelnią - nasza pomidorowa baza musi zgęstnieć. Kiedy sos jest już dość gęsty, zmniejszamy ogień i wbiajmy na wierzch nasze jajka. Smażymy je około 5-7 minut, aż białka się zetną. Jeśli lubicie ścięte żółtko, wysytarczy po dodaniu jajek przykryć patelnię. Shakshukę podajemy na patelni, delikatnie skropioną oliwą i posypaną posiekaną pietruszką.










10 komentarzy:

  1. Widziałam dzisiaj to danie w programie "Żołądek czy rozsądek" :) Wygląda bardzo apetycznie, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś ale z sokiem pomidorowym musiało byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że to post z kwestiasmaku - jest bardzo podobny, ale na szczęście przepisy się różnią :) Fajny pomysł z tym sokiem.. mmniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być naprawdę pyszne 😋 Na pewno spróbuje😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło mi zbyt rzadkie z sokiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem zostaw dłużej na ogniu przed dodaniem jajek, i poczekaj aż sok bardziej odparuje :)

      Usuń
  6. Dzisiaj zrobiłam na śniadanie, ale zamiast soku dałam świeże pomidory. Dodałam jeszcze fety, która się fajnie połączyła z całością i wyszła bardzo aksamitna konsystencja. Polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłem wersje z Tymbarkiem i z INNYM SOKIEM i tylko z TYMBARKIEM wychodzi tak pysznie! Polecam nie kombinować i sięgnąć po jakość. Tylko z Tymbarkiem wychodzi ta potrawa. Polecam.

    OdpowiedzUsuń