Brzmi egzotycznie, i takie ma pochodzenie, bo shakshuka to Izraelski (i innych krajów z tamtych okolic) tradycyjny pomysł na śniadanie. Zastanawiam się, dlaczego u nas nie jest jeszcze popularna, mimo wspaniałego smaku i tak prostego przygotowania. Tradycyjna shakshuka to właściwie sadzone jajka, jednak "posadzone" nie na patelni, lecz na lekko pikantnym sosie z pomidorów, papryki i innych warzyw. Choć w Izraelu można spróbowac wielu jej odmiam - ze szpinakiem i fetą czy z cebulą i kiełbaskami, najlepsza pozostaje pomidorowa klasyka. Jesienią i zimą, kiedy pomidory dostepne w naszych sklepach smakują jak plastik, możemy je zastąpić sokiem, np. sokiem Tymbark 100% pikantny pomidor. Pikantny twist fajnie pokreśla delikatny smak jajka.
Składniki:
- średnia papryka
- mała cebula
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki soku Tymbark 100% pikantny pomidor
- 4 jajka
- natka pietruszki
- szczypta kuminu lub kminku (jeśli lubicie)
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
Potrzebna nam będzie duża, dość głęboka patelnia. Rozgrzewamy na niej 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w wąskie paseczki cebulę, paprykę, posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chili, i wszystkie przyprawy, poza solą i pieprzem. Kiedy warzywa się zeszklą zalewamy je sokiem 100% pikantny pomidor Tymbark.
Doprawiamy sos solą i pieprzem i zwiększamy ogień pod patelnią - nasza pomidorowa baza musi zgęstnieć. Kiedy sos jest już dość gęsty, zmniejszamy ogień i wbiajmy na wierzch nasze jajka. Smażymy je około 5-7 minut, aż białka się zetną. Jeśli lubicie ścięte żółtko, wysytarczy po dodaniu jajek przykryć patelnię. Shakshukę podajemy na patelni, delikatnie skropioną oliwą i posypaną posiekaną pietruszką.
Doprawiamy sos solą i pieprzem i zwiększamy ogień pod patelnią - nasza pomidorowa baza musi zgęstnieć. Kiedy sos jest już dość gęsty, zmniejszamy ogień i wbiajmy na wierzch nasze jajka. Smażymy je około 5-7 minut, aż białka się zetną. Jeśli lubicie ścięte żółtko, wysytarczy po dodaniu jajek przykryć patelnię. Shakshukę podajemy na patelni, delikatnie skropioną oliwą i posypaną posiekaną pietruszką.
jadłabym <3
OdpowiedzUsuńB.
Lubię :)
OdpowiedzUsuńWidziałam dzisiaj to danie w programie "Żołądek czy rozsądek" :) Wygląda bardzo apetycznie, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś ale z sokiem pomidorowym musiało byc pyszne.
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to post z kwestiasmaku - jest bardzo podobny, ale na szczęście przepisy się różnią :) Fajny pomysł z tym sokiem.. mmniam
OdpowiedzUsuńMusi być naprawdę pyszne 😋 Na pewno spróbuje😊
OdpowiedzUsuńWyszło mi zbyt rzadkie z sokiem
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zostaw dłużej na ogniu przed dodaniem jajek, i poczekaj aż sok bardziej odparuje :)
UsuńDzisiaj zrobiłam na śniadanie, ale zamiast soku dałam świeże pomidory. Dodałam jeszcze fety, która się fajnie połączyła z całością i wyszła bardzo aksamitna konsystencja. Polecam! :D
OdpowiedzUsuńZrobiłem wersje z Tymbarkiem i z INNYM SOKIEM i tylko z TYMBARKIEM wychodzi tak pysznie! Polecam nie kombinować i sięgnąć po jakość. Tylko z Tymbarkiem wychodzi ta potrawa. Polecam.
OdpowiedzUsuń