wtorek, 26 marca 2013

Wiosenne INSPIRACJE

Zaklinam wiosnę! Kupiłam już soczyście zieloną cienką kurteczkę, rozpoczęłam wiosenne porządki, teraz przestawiam się na wiosenną dietę! Czyli  soki i wszystkie świeże warzywa oraz lekkie sałatki, których tak bardo brak  po długiej zimie wypłukanemu z witamin organizmowi. A sałatka ta powstała nie tyle dla mojej uciechy, co jako dodatek do artykułu w wiosennym wydaniu magazynu Inspiracje. Możecie go znaleźć w Galerii Krakowskiej! A w wersji online - TUTAJ ;)

Składniki (dla 2 osób):
  • główka dorodnej sałaty
  • 12 rzodkiewek
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 2 jajka
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz


Aby wasze sałatki prezentowały się efektownie, najlepiej układać je na na poszczególnych talerzach, a nie w jednej dużej misce. Przygotowujemy więc dwa talerze i na każdym z nich układamy warstwę drobno porwanych liści sałaty (sałaty nie kroimy nożem, wtedy traci wartości odżywcze!). Sałatę posypujemy kiełkami i dokładnie umytą, drobno pokrojoną rzodkiewką. Dodajemy ugotowane, pokrojone w plastry lub ćwiartki jajko i szynkę (np. szwarcwaldzką lub parmeńską). Czas na składnik, który decyduje o smaku sałatki, czyli sos. Najlepiej przygotowań go około godziny wcześniej i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Majonez mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę i bardzo drobno posiekany czosnek. Całość doprawiamy do smaku  czarnym pieprzem. Powstaje pyszny, aksamitny sos o świeżym smaku. Delikatnie skrapiamy nim nasze sałatki.




2 komentarze:

  1. Ale kolorowo i wiosennie:) mimo że na zewnątrz wciąż zima, u Ciebie na talerzu pełnia wiosny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mam chęć na taką pyszną sałatkę!

    OdpowiedzUsuń