Zaklinam wiosnę! Kupiłam już soczyście zieloną cienką kurteczkę, rozpoczęłam wiosenne porządki, teraz przestawiam się na wiosenną dietę! Czyli soki i wszystkie świeże warzywa oraz lekkie sałatki, których tak bardo brak po długiej zimie wypłukanemu z witamin organizmowi. A sałatka ta powstała nie tyle dla mojej uciechy, co jako dodatek do artykułu w wiosennym wydaniu magazynu Inspiracje. Możecie go znaleźć w Galerii Krakowskiej! A w wersji online - TUTAJ ;)
Składniki (dla 2 osób):
- główka dorodnej sałaty
- 12 rzodkiewek
- garść kiełków rzodkiewki
- 2 jajka
- 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- świeżo zmielony pieprz
Aby wasze sałatki prezentowały się efektownie, najlepiej układać je na na poszczególnych talerzach, a nie w jednej dużej misce. Przygotowujemy więc dwa talerze i na każdym z nich układamy warstwę drobno porwanych liści sałaty (sałaty nie kroimy nożem, wtedy traci wartości odżywcze!). Sałatę posypujemy kiełkami i dokładnie umytą, drobno pokrojoną rzodkiewką. Dodajemy ugotowane, pokrojone w plastry lub ćwiartki jajko i szynkę (np. szwarcwaldzką lub parmeńską). Czas na składnik, który decyduje o smaku sałatki, czyli sos. Najlepiej przygotowań go około godziny wcześniej i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Majonez mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę i bardzo drobno posiekany czosnek. Całość doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Powstaje pyszny, aksamitny sos o świeżym smaku. Delikatnie skrapiamy nim nasze sałatki.
Ale kolorowo i wiosennie:) mimo że na zewnątrz wciąż zima, u Ciebie na talerzu pełnia wiosny ;)
OdpowiedzUsuńaż mam chęć na taką pyszną sałatkę!
OdpowiedzUsuń