piątek, 22 marca 2013

Pascha Wielkanocna

Kiedy byłam mniejsza, w moim domu co roku przygotowywano paschę wielkanocną, choć nie miałam o tym pojęcia - nazywaliśmy to ciasto melbą. Pascha to tradycyjne ciasto wielkanocne, typowe dla prawosławia - pochodzi z Rosji i Ukrainy. Pojawia się również na stołach katolików kresów wschodnich. Jest nie tylko tradycyjne, ale też symboliczne - jaja i mleko, które są jego podstawowym składnikiem mają symbolizować odrodzenie, a bogate dodatki - bakalie, mają zapewnić dobrobyt. Ale przede wszystkim pascha jest przepyszna i lekka! Podaję przepis na ciasto z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście można do niego dodać wszelkie ulubione bakalie i orzechy - im więcej tym lepiej! Do przygotowania będzie nam  potrzebna gaz, oraz - jeśli posiadacie - makutra. Jeśli jej nie macie, może być mikser. 

Składniki

  • litr świeżego, tłustego mleka
  • litr śmietany 18%
  • kostka masła
  • łyżeczka cukry z prawdziwą wanilią
  • szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 50g suszonej zurawiny
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 70g migdałów w płatkach


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy ze śmietaną, i wlewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Zostawiamy na małym ogniu na kilka minut. Nasza mieszanka zacznie się ścinać, i zamieniać w lekko glutowaty twarożek. Po około 5 - 8 minutach przelewamy zawartość garnka przez gazę. Powstały ser dokładnie odciskamy z płynu i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, i stopniowo dodajemy zimny ser, cały czas ucierając.
Kiedy mamy już jednolitą, puszystą masę, dodajemy do niej żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczy - nada ciastu świeży, cytrusowy aromat (oraz wszelkie bakalie, ktróre lubicie). Gotową masę przekładamy do formy biszkoptowej, lub po prostu do miski wyłożonej wilgotną gazą (lub do pucharków - paschę mozna podać jako kremowy deser) i odstawiamy na minimum trzy godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy. Ja wierzch posypuję płatkami z migdałów, ale można go też polać czekoladą.







3 komentarze:

  1. ja zawsze robiłam po prostu na twarogu, ciekawe :) Pyszne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli mielibyśmy mówić o passze tradycyjnej to zdecydowanie musi mieć kształt a'la baby wielkanocnej-tak podana to po prostu deser, nomen omen musi być pyyyyszny:)

    OdpowiedzUsuń