niedziela, 24 marca 2013

Konkurs z NEOFLAM - wyniki!

Nie będę Was dłużej trzymała w niepewności - oto wyniki urodzinowego konkursu z NEOFLAM! Przypominam, że prosiłam Was o przepis na ciasto, które tradycyjnie, co roku pojawia się nsa Waszym wielkanocnym stol, poza mazurkami. Dostałam ponad 100 przepisów! Wszystkie były smakowite - na baby pieczone lub gotowane, baranki, drożdżowe zajączki, placki i najróżniejsze serniki. Postanowiłam, wybrac którąś wielkanocną babę, bo to ciasto kojarzy mi się z Wielkanocą jak żadne, a - tak, to prawda - nigdy go nie robiłam. Wybrałam więc  przepis który przemówił do mnie smakiem, i nie przeraził skomplikowaniem ;) 
Zwycięzcą została Pani Katarzyna Kozioł!

Babka jogurtowo - bananowa z żurawiną


Składniki
- 2 budynie bananowe;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 duże jajka (białka na pianę);
- 1 szklanka cukru;
- 2 szklanki mąki (300 g);
- 300 ml jogurtu naturalnego;
- 200 ml oleju;
- masło do posmarowania formy;
- bułka tarta do posypania formy.


Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodać olej i jogurt, dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z budyniami (proszkiem) i proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Dodawać białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania. Na końcu dosypać żurawinę wg uznania.
Dużą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć masę do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piec około 50 minut.
Przepis podpatrzony na stronie winiary z moimi zmianami.



Do Pani Kasi powędruje więc ta genialna patelnia ceramiczna od firmy NEOFLAM! Gratulacje!



10 komentarzy:

  1. bananowa-ze sztucznym chemicznym budyniem, zapewne identycznym z naturalnym... niezachęcający ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdrość to bardzo brzydkie uczucie...

      Usuń
    2. każdy ma prawo do własnego zdania. generalnie nie przepadam za bananami. a jak są w formie sztucznego budyniu, to tym bardziej nie moje klimaty. o gustach się nie dyskutuje. czy na Twoim blogu wszyscy muszą podzielać Twoje zdanie? Jak mają inne, rzucasz oceny : zazdrość....niesłuszne zresztą? Bardzo nieelegancko

      Usuń
    3. Ależ oczywiście, że każdy ma prawo do swojego zdania - nie usunęłam Twojego, tylko wyraziłam swoje, nie chowając się pod anonimem :)

      Usuń
  2. Banany to typowy wielkanocny akcent ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie był konkurs na najbardziej typowe ciasto ;)

      Usuń
  3. Gdzie można kupić budyń bananowy? :) Nigdy takiego nie widziałam a chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. też nie lubię sztucznych budyni bananowych koło bananów leżących...

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne zdjęcie babki. Piekłam kiedyś taką, wyszła pyszna Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo zazdrośników na tym świecie, no cóż. Ja od wielu lat robię babkę z kisielami i jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń