Druki konkurs z okazji urodzin bloga ma głęboki smak i wspaniały aromat. Bo do wygrania jest genialny zestaw włoskich produktów od sklepu CentrumOliwy.com Ja nie wyobrażam sobie życia bez dobrej oliwy. Podkreśla, wydobywa smak mięs, serów, sałat, pizzy...mogę tak wymieniać do końca świata i o jeden dzień dłużej. A kawałek świeżego chleba zamoczony w oliwie jest w stanie mnie skusić o każdej porze dnia i nocy ;)
Jak wszyscy wiedzą, najlepsza oliwa pochodzi z Włoch więc mam dla Was następujący zestaw oliw + słodki ocet winny:
IL FATTORE TARTUFO BIANCO - BIAŁA TRUFLA
Tłoczona z oliwek Leccino rosnących 400 metrów nad poziomem morza we włoskiej Umbrii. Z dodatkiem ekstraktu z czarnej trufli, jest stworzona by wydobyć smak grillowanych mięs i makaronów.
IL FATTORE PEPERONCINO
Świeża oliwa z oliwek extravergine wytłoczona wyłącznie z odmiany leccino zaprawiona ekstraktem z ostrych papryczek peperoncino z Kalabrii to propozycja dla tych, którzy lubią, kiedy jest trochę ostro! Papryczki peperoncino najpierw są suszone, następnie zalewane oliwą extra vergine. Na koniec oliwę się butelkuje.
ZASADY KONKURSU
1. Konkurs trwa od 13 marca do godziny 12:00 w niedzielę, 17 marca - wtedy ogłoszę zwycięzcę.
2. Do wygrania jest zestaw dwóch oliw pokazanych powyżej + słodki ocet winny od sklepu CentrumOliwy.com
3. Aby wziąć udział w konkursie należy polubić funpage CentrumOliwy, a w komentarzu pod tym postem napisać, jakiego dania nie wyobrażacie sobie bez dodatku dobrej oliwy.
Ciężko wybrać jedno konkretne danie.. Gdy przyrządzam carbonarę czy inny makaron - zawsze składniki smażę na odrobinie oliwy, często na smakowej - którą sama robię :) ziołową dodaję do ciasta na kopytka, polewam sałatki; na ostrej smażę kurczaka i inne mięsa. Oliwy smakowe w połączeniu z balsamikiem są idealne do ciepłego pieczywa czy bruschetty :)
OdpowiedzUsuńDodaję oliwę do przeróżnych potraw, uwielbiam dodawać do sałatek wiosennych, w zależności od rodzaju oliwy smak sałatki może być inny...
OdpowiedzUsuńAle chyba przyznasz, że typowo włoskie danie Spaghetti aglio olio e peperoncino (czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem i papryką) na pewno nie obejdzie się bez oliwy? ;) Ja sobie tego nie wyobrażam...;)
Nie wyobrażam sobie sosu vinegret do wszelkich sałat bez dodatku najlepszej jakości oliwy z oliwek, najlepiej spod Etny;) Smak takiego sosu, który spływa po liściu sałaty a później po brodzie jest boski! Jest absolutnie bazą a dodatki bywają przeróżne:)
OdpowiedzUsuńLuiza Magda
Risotto borowikowe... obowiązkowo z oliwa truflową.
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie focacci z rozmarynem i czosnkiem.. http://kuchnianawzgorzu.pl/chleb/foccacia-z-rozmarynem-czyli-euro-2012/
OdpowiedzUsuńuwielbiam dodawać swojej oliwy przywiezionej prosto z Chorwacji (każda kropla jest na wagę złota) do bruschetty, domowej pizzy oraz do sałatek
OdpowiedzUsuńA ja bez oliwy nie wyobrażam sobie caprese, które bardzo często gości na naszym stole. Świeże i aromatyczne pomidory, mozzarella, listki bazylii, grubo zmielony czarny pieprz i dobra oliwa, która nadaje tej przekąsce odpowiedni charakter. Nie dość, że prosto to jeszcze smacznie i zdrowo :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDobra oliwa to podstawa! Jednak dla mnie absolutnym faworytem są wszelkiego typu sałatki - jestem ,,warzywożercą", więc jadam ich baaaardzo dużo :) Różne, od prostych z sałatą, ogórkiem, pomidorkiem, papryką, serkiem po inne kombinacje z rybami, chudym mięskiem, etc. Po takim jedzeniu czuję się wyśmienicie, świeża, najedzona, przy tym lekka, więc staram się dbać o jakość produktów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ze śnieżnej Hajnówki! :)
Aga
dobre świeże pieczywo + miseczka z oliwa do maczania = raj na ziemi
OdpowiedzUsuńnie trzeba cudów, wydziwnień i godzin spędzanych w kuchni żeby sprawić sobie przyjemność :)
inka
valium5@wp.pl
Oliwa zawsze i do wszystkiego:)
OdpowiedzUsuńale najnowszym moim odkryciem jest pizza z ziemniakami, serem pleśniowym, rozmarynem i wspaniałą OLIWĄ:):)
chociaż OLIWA to również smak dzieciństwa - zupa krem kalafiorowy mojej mamy z grzankami i skropiony oliwą:)
Czego nie wyobrażam sobie bez oliwy? Gotowania w ogóle. Życia. Każdy moment, gdy mogę uwieńczyć swoje dzieło strużką leniwie lejącej się oliwy, staje się rytuałem sam w sobie. Dlatego oliwę cenię najbardziej w daniach prostych, które jak nic innego wymagają przemyślanego zestawienia jakościowych składników. Jak bruschetta z sierpniowym pomidorem i bazylią z doniczki na oknie, posypana pieprzem grubo ubitym w moździerzu. Aż trudno sobie wyobrazić, ile magii straciłby ten smak, gdyby zapomnieć o oliwie…
OdpowiedzUsuńMmmm...jeszcze goręcej zatęskniłam za sierpniem i pomidorkami! Oliwy od CentrumOLIWY.com wędrują własnie do Pani!
UsuńJa nie wyobrażam sobie smażenia bez oliwy i sałatek. Jest tylko mozliwości smakowych oliwy, że codziennie mozna próbować czegoś innego a mimo to tego samego! To najlepszy dodatek, którego nauczyłam się używać w przeciągu ostatnich kilku lat:)
OdpowiedzUsuńPizza Margherita (!), której sos pomidorowy powinien być przygotowany z dobrej jakości oliwą!
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie wielu potraw bez użycia Oliwy z Oliwek, jednak postanowiłam wybrać te najważniejsze;) :
OdpowiedzUsuńpo 1. Pizza polana obficie oliwą- bez tego ani rusz!
po 2. moje ulubione zielone pesto (którym nadziewam piersi kurczaka mmm;) - bez oliwy nie ma racji bytu!
po 3. spaghetti aglio, olio, peperoncino...;)
Podsumowując: BEZ OLIWY Z OLIWEK NIE ISTNIAŁABY KUCHNIA WŁOSKA!!!
Pozdrawiam cały zespół na4widelce- Natalia
nie wyobrażam sobie sałatki greckiej bez oliwy :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie (: ciężko wybrać jedną potrawę. Pomijając sałatki i makarony, bruschettę, pesto i pizzę...
OdpowiedzUsuń- wszystkie dania, do których przygotowuję sobie blanszowany szpinak (: Świeży szpinak jest dla mnie bardzo cenny, a blanszowanie go na kiepskiej oliwie, to odjęcie mu 3 punktów ze smaku na wstępie.
-muffinki i inne wypieki, które opierają się na otrębach, orzechach i tym podobnych (: Często dodaję oliwę zamiast rozpuszczonego masła.
-oliwa w towarzystwie ryb
Tak poza tym, to gdzieś wyczytałam, że oliwa to płynne złoto :D Całkiem akuratne stwierdzenie! (:
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUżywam olivy praktycznie do każdego swojego dania, najczęściej jest podstawą moich sosów do makaronu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam olivy smakowe, dzięki nim potrawy mają w sobie pewną zagadkę, której Ci, których karmię, długo nie mogą odgadnąć... :)
Dania? Ależ ja w ogóle gotowania sobie nie wyobrażam bez oliwy! Jest podstawą marynat do mięsa, niezastąpiona przy daniach z makaronu, a kiedy trafię pyszną, świeżą, jeszcze ciepłą bułkę to najbardziej lubię zjadać ją po prostu pokropioną oliwą...
OdpowiedzUsuńJeżeli jednak muszę wybrać jedno danie, jedną kategorię dań, to zdecydowanie będą to sałatki. Od ulubionej mojej - Caprese - gdzie oliwa jest wręcz pełnoprawnym składnikiem, przez wszystkie sałatowe sosy stworzone z mieszania oliwy z octem lub sosem sojowym, kończąc na tych najświeższych, wiosennych sałatach z nowalijek, gdzie wystarczy dosłownie kilka kropli dobrej, aromatycznej oliwy aby idealnie podkreślić ich smak.
(A poza kuchnią, dobra oliwa z oliwek świetnie sprawdza się jako odżywka na końcówki włosów i jest najlepszym ratunkiem dla wysuszonych dłoni... ale to już taka podpowiedź poza konkursem ;) )
kaskaskas@wp.pl
Bez dobrej oliwy z oliwek nie wyobrażam sobie małych kulek mozzarelli marynowanych w oliwie z dodatkiem cebuli, czosnku i świeżych ziół: rozmarynu, majeranku, oregano. Oliwy nie da się tutaj niczym zastąpić. Świetne na przystawkę ze świeżą bagietką lub ciabattą. Bardzo polecam jako dodatek na grilla. Pyszne
OdpowiedzUsuńAneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Przepraszam, że dopiero dziś - wczoraj Patryk zawrócił mi w głowie - ale oto zwycięzca naszego konkursu z CentrumOLIWY.com Smak zamknięty w butelkach powędruje do Pani Karoliny!
OdpowiedzUsuń