tag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post843881166757909065..comments2024-02-29T21:53:32.212+01:00Comments on Na cztery widelce: Konkurs urodzinowy z Centrum Oliwy!Bazylkahttp://www.blogger.com/profile/08217622371017899235noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-8346228216092855872013-03-18T08:11:14.854+01:002013-03-18T08:11:14.854+01:00Przepraszam, że dopiero dziś - wczoraj Patryk zawr...Przepraszam, że dopiero dziś - wczoraj Patryk zawrócił mi w głowie - ale oto zwycięzca naszego konkursu z CentrumOLIWY.com Smak zamknięty w butelkach powędruje do Pani Karoliny!Bazylkahttps://www.blogger.com/profile/08217622371017899235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-60757047271221664842013-03-18T08:10:06.128+01:002013-03-18T08:10:06.128+01:00Mmmm...jeszcze goręcej zatęskniłam za sierpniem i ...Mmmm...jeszcze goręcej zatęskniłam za sierpniem i pomidorkami! Oliwy od CentrumOLIWY.com wędrują własnie do Pani!Bazylkahttps://www.blogger.com/profile/08217622371017899235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-6380848957660025232013-03-17T23:46:47.708+01:002013-03-17T23:46:47.708+01:00Bez dobrej oliwy z oliwek nie wyobrażam sobie mały...Bez dobrej oliwy z oliwek nie wyobrażam sobie małych kulek mozzarelli marynowanych w oliwie z dodatkiem cebuli, czosnku i świeżych ziół: rozmarynu, majeranku, oregano. Oliwy nie da się tutaj niczym zastąpić. Świetne na przystawkę ze świeżą bagietką lub ciabattą. Bardzo polecam jako dodatek na grilla. Pyszne<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-10564572521313465552013-03-16T13:27:22.848+01:002013-03-16T13:27:22.848+01:00Dania? Ależ ja w ogóle gotowania sobie nie wyobraż...Dania? Ależ ja w ogóle gotowania sobie nie wyobrażam bez oliwy! Jest podstawą marynat do mięsa, niezastąpiona przy daniach z makaronu, a kiedy trafię pyszną, świeżą, jeszcze ciepłą bułkę to najbardziej lubię zjadać ją po prostu pokropioną oliwą...<br />Jeżeli jednak muszę wybrać jedno danie, jedną kategorię dań, to zdecydowanie będą to sałatki. Od ulubionej mojej - Caprese - gdzie oliwa jest wręcz pełnoprawnym składnikiem, przez wszystkie sałatowe sosy stworzone z mieszania oliwy z octem lub sosem sojowym, kończąc na tych najświeższych, wiosennych sałatach z nowalijek, gdzie wystarczy dosłownie kilka kropli dobrej, aromatycznej oliwy aby idealnie podkreślić ich smak. <br />(A poza kuchnią, dobra oliwa z oliwek świetnie sprawdza się jako odżywka na końcówki włosów i jest najlepszym ratunkiem dla wysuszonych dłoni... ale to już taka podpowiedź poza konkursem ;) )<br /><br />kaskaskas@wp.plKićkahttps://www.blogger.com/profile/00567873708612809058noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-51409630797643343152013-03-16T11:24:59.973+01:002013-03-16T11:24:59.973+01:00Używam olivy praktycznie do każdego swojego dania,...Używam olivy praktycznie do każdego swojego dania, najczęściej jest podstawą moich sosów do makaronu.<br />uwielbiam olivy smakowe, dzięki nim potrawy mają w sobie pewną zagadkę, której Ci, których karmię, długo nie mogą odgadnąć... :)<br />esperanzahttps://www.blogger.com/profile/09783380962415794013noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-29869488666428510882013-03-16T11:24:10.102+01:002013-03-16T11:24:10.102+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.esperanzahttps://www.blogger.com/profile/09783380962415794013noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-50963260734193904992013-03-15T16:53:55.025+01:002013-03-15T16:53:55.025+01:00Mam podobnie (: ciężko wybrać jedną potrawę. Pomij...Mam podobnie (: ciężko wybrać jedną potrawę. Pomijając sałatki i makarony, bruschettę, pesto i pizzę...<br />- wszystkie dania, do których przygotowuję sobie blanszowany szpinak (: Świeży szpinak jest dla mnie bardzo cenny, a blanszowanie go na kiepskiej oliwie, to odjęcie mu 3 punktów ze smaku na wstępie. <br />-muffinki i inne wypieki, które opierają się na otrębach, orzechach i tym podobnych (: Często dodaję oliwę zamiast rozpuszczonego masła.<br />-oliwa w towarzystwie ryb<br /><br />Tak poza tym, to gdzieś wyczytałam, że oliwa to płynne złoto :D Całkiem akuratne stwierdzenie! (:Napatrzcie sie do sytahttps://www.blogger.com/profile/11516739747225618956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-11143283032287896882013-03-15T16:51:59.027+01:002013-03-15T16:51:59.027+01:00nie wyobrażam sobie sałatki greckiej bez oliwy :)nie wyobrażam sobie sałatki greckiej bez oliwy :)Atanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-84730310604658436982013-03-15T14:12:37.788+01:002013-03-15T14:12:37.788+01:00Nie wyobrażam sobie wielu potraw bez użycia Oliwy ...Nie wyobrażam sobie wielu potraw bez użycia Oliwy z Oliwek, jednak postanowiłam wybrać te najważniejsze;) :<br />po 1. Pizza polana obficie oliwą- bez tego ani rusz!<br />po 2. moje ulubione zielone pesto (którym nadziewam piersi kurczaka mmm;) - bez oliwy nie ma racji bytu!<br />po 3. spaghetti aglio, olio, peperoncino...;)<br /><br />Podsumowując: BEZ OLIWY Z OLIWEK NIE ISTNIAŁABY KUCHNIA WŁOSKA!!!<br /><br />Pozdrawiam cały zespół na4widelce- Natalianatalczishttps://www.blogger.com/profile/00929318593913323089noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-28762961367439628602013-03-15T07:58:02.173+01:002013-03-15T07:58:02.173+01:00Pizza Margherita (!), której sos pomidorowy powini...Pizza Margherita (!), której sos pomidorowy powinien być przygotowany z dobrej jakości oliwą!Paulinahttp://www.kulinarnyraj.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-6990289509627630282013-03-14T20:57:48.599+01:002013-03-14T20:57:48.599+01:00Ja nie wyobrażam sobie smażenia bez oliwy i sałate...Ja nie wyobrażam sobie smażenia bez oliwy i sałatek. Jest tylko mozliwości smakowych oliwy, że codziennie mozna próbować czegoś innego a mimo to tego samego! To najlepszy dodatek, którego nauczyłam się używać w przeciągu ostatnich kilku lat:)AniaMhttps://www.blogger.com/profile/06972593867939964486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-58228087125714607502013-03-14T19:27:06.215+01:002013-03-14T19:27:06.215+01:00Czego nie wyobrażam sobie bez oliwy? Gotowania w o...Czego nie wyobrażam sobie bez oliwy? Gotowania w ogóle. Życia. Każdy moment, gdy mogę uwieńczyć swoje dzieło strużką leniwie lejącej się oliwy, staje się rytuałem sam w sobie. Dlatego oliwę cenię najbardziej w daniach prostych, które jak nic innego wymagają przemyślanego zestawienia jakościowych składników. Jak bruschetta z sierpniowym pomidorem i bazylią z doniczki na oknie, posypana pieprzem grubo ubitym w moździerzu. Aż trudno sobie wyobrazić, ile magii straciłby ten smak, gdyby zapomnieć o oliwie…Karolinahttps://www.blogger.com/profile/03820926606388781489noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-16210149596666822242013-03-14T18:11:49.423+01:002013-03-14T18:11:49.423+01:00Oliwa zawsze i do wszystkiego:)
ale najnowszym moi...Oliwa zawsze i do wszystkiego:)<br />ale najnowszym moim odkryciem jest pizza z ziemniakami, serem pleśniowym, rozmarynem i wspaniałą OLIWĄ:):)<br /><br />chociaż OLIWA to również smak dzieciństwa - zupa krem kalafiorowy mojej mamy z grzankami i skropiony oliwą:) <br />kkkasikkk9https://www.blogger.com/profile/03139275017882942508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-87204580358923931092013-03-14T11:50:45.505+01:002013-03-14T11:50:45.505+01:00dobre świeże pieczywo + miseczka z oliwa do maczan...dobre świeże pieczywo + miseczka z oliwa do maczania = raj na ziemi<br /> nie trzeba cudów, wydziwnień i godzin spędzanych w kuchni żeby sprawić sobie przyjemność :)<br /><br />inka<br />valium5@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-13857547471621476982013-03-14T09:35:16.032+01:002013-03-14T09:35:16.032+01:00Dobra oliwa to podstawa! Jednak dla mnie absolutny...Dobra oliwa to podstawa! Jednak dla mnie absolutnym faworytem są wszelkiego typu sałatki - jestem ,,warzywożercą", więc jadam ich baaaardzo dużo :) Różne, od prostych z sałatą, ogórkiem, pomidorkiem, papryką, serkiem po inne kombinacje z rybami, chudym mięskiem, etc. Po takim jedzeniu czuję się wyśmienicie, świeża, najedzona, przy tym lekka, więc staram się dbać o jakość produktów.<br /><br />Pozdrawiam ze śnieżnej Hajnówki! :)<br /><br />AgaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-1225722865379477082013-03-13T22:35:25.047+01:002013-03-13T22:35:25.047+01:00A ja bez oliwy nie wyobrażam sobie caprese, które ...A ja bez oliwy nie wyobrażam sobie caprese, które bardzo często gości na naszym stole. Świeże i aromatyczne pomidory, mozzarella, listki bazylii, grubo zmielony czarny pieprz i dobra oliwa, która nadaje tej przekąsce odpowiedni charakter. Nie dość, że prosto to jeszcze smacznie i zdrowo :) Pozdrawiam :)Anna Loskahttps://www.blogger.com/profile/09034465265132236608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-16584275362643129152013-03-13T16:17:39.300+01:002013-03-13T16:17:39.300+01:00uwielbiam dodawać swojej oliwy przywiezionej prost...uwielbiam dodawać swojej oliwy przywiezionej prosto z Chorwacji (każda kropla jest na wagę złota) do bruschetty, domowej pizzy oraz do sałatekAnnahttps://www.blogger.com/profile/04240445224348972787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-77707293783472422962013-03-13T13:23:43.221+01:002013-03-13T13:23:43.221+01:00Nie wyobrażam sobie focacci z rozmarynem i czosnki...Nie wyobrażam sobie focacci z rozmarynem i czosnkiem.. http://kuchnianawzgorzu.pl/chleb/foccacia-z-rozmarynem-czyli-euro-2012/ ulcikhttp://kuchnianawzgorzu.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-42864591994207666752013-03-13T13:22:19.859+01:002013-03-13T13:22:19.859+01:00Risotto borowikowe... obowiązkowo z oliwa truflową...Risotto borowikowe... obowiązkowo z oliwa truflową.Olahttps://www.blogger.com/profile/16512844499640756385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-54278027143012958712013-03-13T12:45:19.572+01:002013-03-13T12:45:19.572+01:00Nie wyobrażam sobie sosu vinegret do wszelkich sał...Nie wyobrażam sobie sosu vinegret do wszelkich sałat bez dodatku najlepszej jakości oliwy z oliwek, najlepiej spod Etny;) Smak takiego sosu, który spływa po liściu sałaty a później po brodzie jest boski! Jest absolutnie bazą a dodatki bywają przeróżne:)<br />Luiza MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-17085407540015278652013-03-13T12:26:08.089+01:002013-03-13T12:26:08.089+01:00Dodaję oliwę do przeróżnych potraw, uwielbiam doda...Dodaję oliwę do przeróżnych potraw, uwielbiam dodawać do sałatek wiosennych, w zależności od rodzaju oliwy smak sałatki może być inny... <br />Ale chyba przyznasz, że typowo włoskie danie Spaghetti aglio olio e peperoncino (czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem i papryką) na pewno nie obejdzie się bez oliwy? ;) Ja sobie tego nie wyobrażam...;)<br />Szybkie gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/13677671916541216486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3563712599662924133.post-26965651158163530322013-03-13T12:13:44.858+01:002013-03-13T12:13:44.858+01:00Ciężko wybrać jedno konkretne danie.. Gdy przyrząd...Ciężko wybrać jedno konkretne danie.. Gdy przyrządzam carbonarę czy inny makaron - zawsze składniki smażę na odrobinie oliwy, często na smakowej - którą sama robię :) ziołową dodaję do ciasta na kopytka, polewam sałatki; na ostrej smażę kurczaka i inne mięsa. Oliwy smakowe w połączeniu z balsamikiem są idealne do ciepłego pieczywa czy bruschetty :)Klaudia1984https://www.blogger.com/profile/03284906536759435433noreply@blogger.com