środa, 6 lutego 2013

Schab naszpikowany jabłkami

Schab z jabłkami i majerankiem mieści się w TOP 10 klasycznych polskich pieczeni. I nic dziwnego, bo te smaki tworzą idealne połączenie, a pieczone jabłko jakby powstało po to, by spocząć na talerzu obok  kruchutkiego schabu ;) Wczoraj była odświeżona wersja ziemniaka codziennego, dziś mam dla Was właśnie schab z jabłkami w nowej odsłonie. Znany, wspaniały smak, nowy, genialny wygląd!

Składniki:

  • schab bez kości (ponad kilogram, około 10 kotletów)
  • 5 sporych, twardych jabłek
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • 50 ml wytrawnego wina
  • 50 ml warzywnego bulionu
  • kilka wiórków masła
  • łyżka oleju





Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy je sporą ilością soli, czarnym pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Skrapiamy je łyżka oleju i zakryte folią wstawiamy na noc do lodówki (minimum 12 godzin, in dłużej tym lepiej). Przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki, i nacinamy je, tak jakbyśmy kroili kotlety, ale nie przecinając do końca. Zostawiamy wspólny, łączący je spód. W nacięcia wkładamy plastry jabłek, i całość delikatnie oplatamy sznurkiem, aby nasza pieczeń się nie rozłaziła. Wkładamy ją do brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Obok pieczeni układamy ćwiartki pozostałych jabłek, posypane majerankiem.
Wlewamy wino (polecam białe, ale może być też czerwone - nada różowego kolorku jabłkom) oraz bulion, a na pieczeni układamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, polewamy mięso sosem, który powstał w brytfance i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 20 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz