wtorek, 5 lutego 2013

Faszerowane parmezanowe ziemniaki z Kotányi

Wspaniały sposób na urozmaicenie szarego, zwyczajnego ziemniaka codziennego. Chrupiąca otoczka skrywa kremowy, aksamitny środek o wyraźnym smaku ostrego parmezanu. Wspaniale pasują do wszelkiego rodzaju mięs, ale spokojnie mogą wystąpić solo, jako przekąska. I jak się prezentują! ;)

Składniki:

  • 4 - 5 dużych ziemniaków
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 100g parmezanu
  • młynek czosnkowy Kotányi
  • sól i grubo zmielony pieprz







Ziemniaki dokładnie myjemy uważając, by nie uszkodzić skórki. Wrzucamy je do garnka z dużą ilością nieosolonej wody i gotujemy przez pół godziny - w środku muszą być miękkie, ale nie można ich rozgotować! Po ugotowaniu ziemniaki dokładnie studzimy. Rozkrajamy je na dwie łódeczki i łyżką wykrajamy środek, zostawiając przy skórce kilka milimetrów miąższu. Ziemniaczane środki lądują w misce ze śmietanką i startym parmezanem. Musimy uzyskać gładką, kremową masę, więc wszystko dokładnie blendujemy.
Jeśli masa będzie bardziej stała niż kremowa, dodajemy więcej śmietanki. Całość doprawiamy młynkiem czosnkowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowaną masą napełniamy ziemniaczane łódeczki. Układamy je na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Wierzch powinien być złocistobrązowy. 



3 komentarze: