poniedziałek, 18 lutego 2013

Francuskie ciacho z waniliowymi jabłkami

Gdzieś w internecie wpadł mi w oko "warkocz" z ciasta. Postanowiłam więc upiec coś takiego. Wygląda na prawdę efektownie. A do tego jest przepyszne! Na głowę bije wszystkie jabłkowe ciasta francuskie, które można dostać w cukierniach i piekarniach. Ciasto nie nasiąka sokiem z jabłek i pozostaje chrupiące, a wanilia wspaniale podkreśla słodycz jabłek. Prosty szybki przepis - pieczemy wieczorem, i drugie śniadanie dla całej rodziny gotowe, bo najlepiej smakuje na zimno :)

Składniki :
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka
  • czubata łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki tartego imbiru
  • laska wanilii (lub kilka kropli esencji waniliowej)
  • żółtko




Jabłka obieramy i kroimy w spore cząstki. Wrzucamy je na roztopione na patelni masło, dodajemy przyprawy i nasiona z laski wanilii, lub esencję waniliową. Smażymy je przez 5-7 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie posypujemy wszystko cukrem, i podsmażamy  aż cukier się delikatnie skarmelizuje, stworzy z masłem i przyprawami sos oblepiający jabłka. Przygotowujemy ciasto - po obu stronach arkuszu robimy poziome nacięcia (widoczne na zdjęciu poniżej), z których będziemy zaplatać nasz "warkocz" zostawiając środkowa część arkuszu ciasta nienaruszoną.
Na tej części układamy nasze jabłka, i nad nimi zaplatamy ciasto, zakładając naprzemiennie - pasek z prawej, i pasek z lewej strony. Kiedy "warkocz" jest gotowy, smarujemy go roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy gotowe, złociste ciastko. Można jeść ciepłe, na przykład z dodatkiem lodów śmietankowych, ale najlepiej smakuje, kiedy już ostygnie.








3 komentarze:

  1. U mnie też dziś francuskie - na wytrawnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na ciasto francuskie - pyszny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooch (: jabłka w takiej formie zawsze są wyborne! ale nie dodawałam jeszcze nigdy imbiru, ten przepis wydaje mi się taki bardziej zimowy :D

    OdpowiedzUsuń