sobota, 16 lutego 2013

Prażony ser do piwka

Pyszna, prosta, legendarna wręcz "czechosłowacka" przekąska do piwa. Choć kilka innych krajów też deklaruje chęć przyznania jej swojego obywatelstwa. Chrupiąca skórka skrywająca, ciepłe, rozkosznie ciągnące się wnętrze. Pasuje świetnie z wytrawnymi wiśniami lub żurawiną. Ale tez z piwem i pikantną salsą. Dla każdego coś dobrego ;) Nie podaję dokładnych proporcji, po prostu ile sera weźmiecie, tyle kawałków wam wyjdzie. A jak jajko się skończy trzeba wbić kolejne ;)

Składniki:

  • twardy ser żółty (użyłam morskiego)
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia







Kolejny super krótki, super prosty, i suuuper pyszny przepis. Chyba muszę się bardziej starać i wrzucić coś bardziej skomplikowanego ;) Ser kroimy w plastry centymetrowej grubości. Te plastry kroimy w kawałki - trójkąciki lub paski. Tak przygotowany ser panierujemy: w jajku, bułce tartej, znów w jajku i jeszcze raz w bułce. Kiedy wszystkie kawałki są przygotowane, wstawiamy je do lodówki na minimum 20 minut. Panierka przeschnie i będzie ładniej trzymała się sera.
Tak przygotowany ser smażymy w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy na złocisty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu, znaczy po uprażeniu, aby nadal był w środku półpłynny.




3 komentarze:

  1. Byliśmy, piliśmy, kosztowali-śmy. Już bez czasu przeszłego: zachwalamy i polecamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na fajne jedzonko, lubię taki serek podjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne. Mój M właśnie ogląda mecz więc zaraz pędzę mu zrobić do piwka :)

    OdpowiedzUsuń