poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pijana szarlotka

Czyli kruche ciasto z pijanymi jabłkami. Ponieważ ostatnio oddaje się eksperymentom dodawania piwa do różnych dan i deserów. Wyszło przepyszne! Delikatny kruchy spód wspaniale współgra z tradycyjnym jabłkowym nadzieniem, a piwo nadaje mu charakterystycznej, zaskakującej goryczki, i wytrawności. Muszę przyznać, że mnie samą zaskoczył tak fajny efekt.

Składniki:

  • kostka masła + łyżka
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • łyżeczka sody
  • 3 duże jajka
  • 5 twardych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 butelki piwa (użyłam miodowego)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • garść rodzynek
  • sok z 1/2 cytryny


Z kostki miękkiego masła, mąki, cukru pudru, jajek, cukru waniliowego i sody wyrabiamy ciasto. Kiedy mamy już gładką masę, wkładamy je do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obrane i pokrojone w spore kawałki wrzucamy do rondelka z roztopionym masłem i zasypujemy brązowym cukrem. kiedy cukier się rozpuści, dodajemy rodzynki (dzień wcześniej należy je namoczyć w piwie i tak odstawić na noc), cynamon, sok z cytryny i niepełną szklankę piwa. Zostawiamy na małym ogniu, aby część płynu odparowała. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem blachę.
Pozostałe ciasto wraca do lodówki, a my nakłuwamy nasz spód widelcem, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Powinien być złocisty. Na podpieczonym spodzie układamy nasze jabłka. Lekko je odsączamy,  uważając, by na ciasto nie dostało się zbyt dużo płynu. Na wierzch tarkujemy pozostałe ciasto, lub układamy z niego kratkę. Wstawiamy do pieca na kolejne 15 - 20 minutek. Po upieczeniu dokładnie schładzamy. Podajemy posypane cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. Piwo do szarlotki? Nie wpadłabym na to, ale bardzo mi się pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli smakuję tak jak wygląda to musi być pyszna! A że pijana trochę - przecież mamy karnawał:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj dodać amaretto zamiast piwa - smak i zapach migdałów chyba lepiej współgra z jabłkami. A pijany i tak jest ;-)

    OdpowiedzUsuń