niedziela, 6 stycznia 2013

Cytrynowa paella - hiszpañska fiesta!

Do katalońskiego gulaszu i pomarańczowego flanu dołączam ostatnią pozycję naszego hiszpańskiego menu z imprezy Wino do kolacji w Alkierzu- cytrynową paelle. Jest lekka, aromatyczna, a wyraźna cytrynowa nuta nadaje jej świeżości. No i przed wszystkim jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Trzeba tylko pilnować, aby nic nie przypalić ;)

Składniki:

  • 300g ryżu arbrio (lub innego ryżu do risotto)
  • 500g piersi z indyka
  • 300g krewetek
  • 100g groszku mrożonego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 100ml śmietanki 30%
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 700ml bulionu drobiowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • rozmaryn
  • chilli
  • łyżka masła
  • sól i pieprz


Indyka kroimy w sporą kostkę, i marynujemy w soku z jednej cytryny, łyżce oliwy, łyżce rozmarynu, szczypcie soli i pieprzu. Wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie mieszamy bulion drobiowy z białym winem i sokiem z cytryny. Kiedy mięso jest zamarynowane, możemy zacząć przygotowywać naszą paelle. Na dużej patelni, na maśle szklimy drobno posiekaną cebulkę, z pokrojonym w plasterki czosnkiem i posiekaną papryczką chilli, oczyszczoną z pestek. Dorzucamy mięso z indyka i obsmażamy ze wszystkich stron. Następne na patelni lądują pokrojone w drobną kostkę papryka i cukinia. Po 3 minutach dodajemy ryż.
Zostawiamy go na patelni na 3 minutki. Po tym czasie dodajemy groszek i dolewamy 500 ml naszego bulionu. Co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło, dusimy całość wg wskazania na opakowaniu ryżu. Czyli aż ryż będzie al dente. Jeśli ryż szybko "wypije" bulion, dolewamy pozostały. Kiedy zostanie nam już tylko 5 minut, dodajemy krewetki, śmietankę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.







1 komentarz: