piątek, 31 sierpnia 2012

Domowe bułeczki do hamburgerów

Przepis na mięso do domowych burgerów już był przy okazji wielkiego grillowania. Tym razem do miniburgerów z serem gorgonzola i rukolą, które serwowałam w Restauracji na tratwie postanowiłam upiec też swoje bułeczki. Wyszły idealne, w środku miękkie i pełna, ze złocistą skórką - no jak z obrazka! ;)

Składniki (10-12 sztuk):

  • 700g mąki
  • 200ml wody
  • 200ml  mleka
  • płaska łyżka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • sezam


Drożdże wkruszamy do 100ml ciepłego mleka z łyżką cukru (mleko nie może być gorące!) i odstawiamy na około 10 minutek w ciepłe miejsce,najlepiej przykryte ściereczką. Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę, mleko z drożdżami i pozostałe 100ml oraz wcześniej roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 30 minut, aby wyrosło.
Po tym czasie formujemy  bułeczki, można po prostu utoczyć ładną równą kulkę, a później ją spłaszczyć. Bułeczkom dajemy jeszcze 15-20 minut pod ścierką, aby ładnie napęczniały, smarujemy je z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Powinny być rumiane i złociste.







3 komentarze: