niedziela, 6 maja 2012

Vademecum grillowe, czyli na cztery widelce z rusztu

Troszkę się przez majówkę leniłam-przyznaję, ale na jej zakończenie popełniłam wielki grill z okazji urodzin mojej przyjaciółki. Krótko mówiąc - celebracja bogactwa. Wszelkie moje talenty kuchenno-logistyczne włożyłam w przygotowanie tej uczty w najpiękniejszym grillowym zakątku. Oprócz miliona dodatków i przekąsek oraz kiełbasek dla tradycjonalistów - krakóweczka "na ostro", boczek "na tradycyjnie", kurczak "na miodowo", ananas "na rumową nutę", a także pstrąg i łosoś dla smakoszy. I przebój imprezy w którym zakochali się wszyscy panowie - wołowe burgery z rusztu!

















Wołowe burgery "american style"
Zaczynam od hitu spotkania, czyli hamburgerów z grilla. Niebiańsko pyszne - dawno tylu mężczyzn jednego dnia nie całowało mnie po rękach ;) Po długich godzinach nad księgami kucharskimi wyszło mi na to, że te prawdziwe - amerykańskie - robi się mniej więcej tak.

Składniki(8 burgerów):

  • 800g mielonej wołowiny
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz czarny
  • 5 łyżek wody


Mięso wyrabiamy z wodą, musztardą, sosem sojowym, jajkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką. Dodajemy do smaku pieprzu. Koniecznie trzeba spróbować mięsa, i w razie potrzeby dodać więcej musztardy i sosu sojowego. Nie dodajemy soli! Mięso odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy kotlety, i pieczemy je na grillu (nie na tacce) przez mniej więcej 5 minut z każdej strony. Grillujemy też bułki - kładziemy je na ruszcie na 30 sekund z każdej strony. Jeśli ktoś życzy sobie cheeseburgera, po przewróceniu kotleta na upieczonej stronie kładziemy plaster sera. Dodatki warzywne i sosy kładziemy na oddzielnym talerzu, tak by każdy mógł wybrać swoje przysmaki i skomponować burgera idealnego!




No to skoro zaczynamy od mięsa, niech będzie mięso. Podaje składniki marynat na odpowiednią ilość składnika głównego. Wszystkie składniki marynat dokładnie mieszamy, i odstawiamy zamarynowane mięsko na 24 godziny do lodówki

Karkówka na ostro
Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 6 łyżek oleju
  • łyżka grubo zmielonego pieprzu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżka octu jabłkowego


Boczek klasyczny
Składniki:

  • 1,5 kg świeżego boczku
  • 5 łyżek oleju
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • dwie czubate łyżki majeranku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • czarny pieprz do smaku


Kurczak w miodowej glazurze
Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka płynnego miodu
  • pieprz czarny do smaku
  • pół paczki ziół prowansalskich






Niemiecka sałatka ziemniaczana
Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypiorek
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz


Ziemniaki gotujemy w mundurkach (pilnujemy, żeby ich nie rozgotować) i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy je w dość dużą kostkę. Cebulkę drobno siekamy, przelewamy wrzątkiem, aby straciła odrobinę goryczki, i dodajemy do ziemniaków. Przygotowujemy sos - ocet mieszamy z oliwą, majonezem, pieprzem i odrobina soli oraz ugotowanymi na twardo i drobno posiekanymi jajkami. Sos mieszamy z ziemniakami i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Posiekany szczypiorek dodajemy tuż przed podaniem.


 Masełko czosnkowe
Kolejny przysmak mojej wesołej gromadki - świetny dodatek do mięs i ryb z grilla. i oczywiście do bagietek ;)  Każda ilość tego masełka znika ze stołu w oka mgnieniu.

Składniki:

  • kostka masła
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • duży paczek koperku


Masło wyjmujemy z lodówki na godzinę, po tym czasie mieszamy je dokładnie z drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem, oraz dużą szczyptą pieprzu czarnego i solą do smaku. I gotowe. Często przygotowuje je też do ryb z piekarnika.



Ryby z grilla są smaczne i proste - polecam dzwonko z łososia i pstrąga w całości. Łososia godzinę wcześniej skrapiamy cytryną i posypujemy grubo mielonym pieprzem, grillujemy z obu stron około 8 minut. Pstrąg jest równie prosty w przygotowaniu. Rybę nacieramy na zewnątrz i w środku solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Skrapiamy dużą ilością cytryny, do środka wkładamy łyżkę posiekanego koperku i kawałek masła. Zawijamy w folię aluminiową i trzymamy na grillu po 10 minut z każdej strony. mięso jest delikatne i soczyste.
A na deser ananas z grilla.

Rumowy grillowany ananas

Składniki:
  • dojrzały ananas
  • duża łyżka masła
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 50ml ciemnego rumu
  • łyżka cukru trzcinowego

Odkrajamy koniec ananasa, kroimy go na ćwiartki i wykrajamy zdrewniały środek. Na ćwiartkach robimy gęste dość drobne nacięcia. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy na wierzch ananasa. Układamy go na grillu skórką do dołu i pieczemy do momentu, kiedy ułożone na wierzchu masło się rozpuści. Odwracamy na druga stronę i grillujemy jeszcze około 10 minut. Ważne, żeby zostawić sobie na ruszcie czyste miejsce, inaczej ananas będzie miał mięsny posmak!



Jako, że był to grill urodzinowy, pojawił się też specjalny torcik lodowy. Ale to już innym razem...


 







                

2 komentarze:

  1. Ileż tu smakołyków z grilla w jednym miejscu! Ananas z rumem kusi mnie niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności serwujesz niesamowite:) Zaintrygowały mnie te burgery, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń