piątek, 13 lipca 2012

Tagliatelle ze śmietankowymi kurkami

Kurkowy sezon w pełni, a kurkowe lasy w koło. Więc cóż innego pozostaje - kalosze, kapelusz, koszyk i do lasu! A później przepyszny, delikatny makaron z dodatkiem żółciutkich, pysznych grzybów. A te zbierane własnoręcznie smakują jeszcze lepiej ;)

Składniki:
  • kurki
  • 150g boczku
  • 100g szynki długo dojrzewającej
  • dwie cebulki
  • 250ml śmietanki
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka




Na rozgrzanym maśle z oliwą podsmażamy posiekany boczek, szynkę i cebulki. Kiedy posiekane składniki są lekko zrumienione na patelnię wrzucamy oczyszczone kurki (kurki delikatnie oczyszczamy nożykiem lub pędzelkiem - nie powinno ich się myć!). Po kilku minutach dodajemy śmietankę, łyżkę posiekanej natki pietruszki, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zostawiamy na ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Podajemy z makaronem tagliatelle. 










7 komentarzy: