czwartek, 12 lipca 2012

Penne prezzemolo z pieczarkami

Sosy do makaronów scharakteryzować można krótko - proste i pyszne! A to jeden z moich ulubionych sosów do makaronów - dużo pieczarek i jeszcze więcej pietruszki. Jest delikatnie kremowy, a duże kawałki pieczarek cudownie komponują się z niezdarnie posiekaną natką. Jeśli lubicie ostrzej, można śmiało dodać kilka ząbków posiekanego czosnku. Świetnie będą pasowały też czarne oliwki.

Składniki:

  • 0,5kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • makaron penne




Kolejne niewyobrażalnie pyszne, a jednocześnie niewyobrażalnie proste danie. Pieczarki kroimy w duże kawałki, najlepiej w ćwiartki, i razem z posiekana cebulką smażymy je na rozgrzanym maśle z oliwą. Kiedy cebulka jest zeszklona, a pieczarki lekko złote, dodajemy wino, a po około pięciu minutach śmietankę, posiekaną pietruszkę (spory pęczek) oraz sól i pieprz do smaku. Całość pozostawiamy na ogniu, aby sos odrobinę zgęstniał. Podajemy do makarony penne - oczywiście gotowanego al'dente.












1 komentarz:

  1. Jest grudzień i ja właśnie przeczytałam Twój blog jest świetny, a pomysł na penne z pieczarkami to strzał w dziesiątkę przez cały rok. Jutro kuję pieczarki i robię.

    OdpowiedzUsuń