poniedziałek, 18 czerwca 2012

Bruschetta

Czyli chyba najpopularniejsze włoskie antipasti. Pyszna grzanka z oliwą i czosnkiem w dwóch odsłonach - klasycznej pomidorowej, i bakłażanowej.  Dziś znów lekko i przekąskowo - do końca upałów raczej żadne konkretne danie się tu nie pojawi - zdecydowanie nie chce mi się nic, a nawet gdyby się zechciało, to i tak nie dam rady ;) A bruschetta jest prosta, smaczna i sycąca.

Składniki:

  • chleb
  • pomidor/garść pomidorków cherry
  • 6 ząbków czosnku
  • garść listków bazylii
  • garść zielonych oliwek
  • mały bakłażan
  • ser pleśniowy
  • oliwa z  oliwek extra vergine marki Monini
  • sól/pieprz
  • ocet balsamiczny



Podstawą bruschetty są grzanki zrobione z białego chleba. Świeży chleb kroimy na dość grube kromki, które obficie smarujemy oliwą z oliwek Monini wymieszaną z 4 posiekanymi ząbkami czosnku. Ja na połowie ułożyłam dodatkowo kawałki sera pleśniowego. Tak przygotowane grzanki wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Pierwszy - klasyczny, to pomidorki. Pomidora, lub pomidorki kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną garść bazylii, 2 posiekane ząbki czosnku, oliwę Monini, łyżkę octu balsamicznego oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe! Drugi dodatek to bakłażan z oliwkami.
Bakłażana przygotowujemy wcześniej - musimy pokroić go w kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie płuczemy go i osuszamy. Tak przygotowanego bakłażana obsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy odrobinę czarnego pieprzu i posiekane oliwki. Taki bakłażan smakuje wspaniale na grzance  z dodatkiem sera pleśniowego. Ale z serem, czy bez - takie proste bruschetty są po prostu niesamowicie pyszne!


   





4 komentarze:

  1. kocham bruschettę! co prawda za bakłażanem nie przepadam, ale za to pomidorkową wersję mogłabym pochłaniać w nieograniczonych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, jeszcze na chrupiącym chlebku, pycha, w lidlu przy okazji tygodnia włoskiego kupiłam kilka składników i rownież zrobię coś z kuchni włoskiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności u Ciebie :) Niezwykle apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak można wykonać takie bruschetty jak w sklepie w torebeczkach takie jak sucharki?

    OdpowiedzUsuń