poniedziałek, 7 maja 2012

Sernik imbirowy z cytrusową nutą - z herbatą Irving w roli głównej

There is no trouble so greate or grave
 that cannot be much diminished by a nice cup of tea.
Bernard Paul Heroux
(Nie istnieje żaden na tyle poważny problem, którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty).

Więc jeśli filiżanka herbaty jest złotym środkiem na wszelkie nieszczęścia jednej osoby, lekki herbaciany sernik powinien przenieść wszystkich naszych znajomych do krainy wiecznej szczęśliwości. A do tego jest to sernik ze świeżą cytrusowo-imbirową nutą Irving Tea Cocktails "Citrus with a hint of ginger" i delikatnym, wytrawnym posmakiem Irving "Pure Green". Przepis powstał oczywiście z myślą o konkursie durszlak.pl i herbaty Irving - "Z herbatą Irving w roli głównej".


Składniki:
  • 1 kg sera białego
  • 7 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 370 g cukru i  100g cukru pudru
  • 200g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 torebki herbaty Irving Tea Cocktails "Citrus with a hint of ginger"
  • 2 torebki zielonej herbaty Irving "Pure Green"
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1/4 kostki margaryny Kasia


Zaczynamy od standardowego sernikowego spodu, który wyrabiamy z mąki, margaryny, jednego jajka, 70 g cukru i łyżeczki proszku do pieczenia. Jeśli ciasto nie będzie się lepiło, należy dodać odrobinę margaryny. Ciasto wstawiamy do lodówki, a kiedy się chłodzi przygotowujemy masę sernikową. Zaczynamy od utarcia 6 żółtek z pozostałym cukrem.Kiedy zmienią się w puszystą masę, nadal miksując lub ucierając dodajemy ser i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak samo dodajemy sypkie budynie, olej i mleko. 3 torebki herbaty Irving Tea Cocktails "Citrus with a hint of ginger" i 2 zielonej herbaty Irving "Pure Green" zalewamy 1/2 kubka wrzątku i parzymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Intensywny napar odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy do masy. Dodajemy tez świeży starty imbir, który wzmocni imbirową nutę herbaty. Wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Formę wysmarowaną margaryną wykładamy cienką warstwą przygotowanego wcześniej ciasta. Brzegi formy nie muszą być zakryte ciastem, wystarczy 1 cm od podstawy, ale oczywiście może być więcej. Na ciasto wylewamy przygotowaną masę. Całość pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Świetnym dodatkiem, a zarazem dekoracją, jest świeża bita śmietana - jej słodycz wspaniale współgra z cytrusowym posmakiem Irving tea cocktails "Citrus with a hint of ginger", a zarazem kontrastuje z wytrawną goryczką Irving "Pure Green".

         




3 komentarze:

  1. Wow, solidne porcje! taką zjeść i człowiek wcale nie taki lekki;) choć przepis brzmi odświeżająco. Lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  2. porcje normalne - to filiżanka jest malutka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym mogła zjeść cały sernik a i tak by było mało <3

    OdpowiedzUsuń