środa, 30 maja 2012

Mini lasagne w formie muffinkowej

Właściwie muffinkowa wariacja na temat lasagne. Skusiłam się na ten eksperyment, bo wyglądało prześlicznie. Ale nie spodziewałam się, że będzie to aż tak dobre. Ciasto staje się idealnie chrupiące, a środek jest za razem zwarty i soczysty. Świetny pomysł na efektowne przekąski na imprezę, ale też na fajny obiadek. Przepis może wydać się długi, ale w rzeczywistości jest bardzo prosty :)

Składniki:
  • 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • jedno jajko
  • 250g mięsa mielonego
  • duża garść oliwek
  • duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka śmietany
  • 1,5 szklanki mleka
  • odrobina oliwy
  • odrobina mąki kukurydzianej
  • 100g dojrzałego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, ostra papryka









Na początku przygotowujemy ciasto "wonton", które będzie bazą naszych "lazaniowych" muffinków. Przygotowujemy sobie 3/4 szklanki wody. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej i płaską łyżkę soli. Dodajemy jajko i połowę przygotowanej wody i dokładnie wyrabiamy. Stopniowo dodajemy wody, jeśli jest potrzebna. Ciasto nie może się lepić, ale ma stanowić jednolitą gładką masę. Ja użyłam 1/2 szklanki wody. Ciasto odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy je bardzo cienko i z każdej wycinamy 6 kwadratów o wymiarach mniej więcej 10x10 cm. Aby ciasto się nie lepiło do stolnicy, podsypujemy je mąką kukurydzianą. Dzięki temu nie będzie zbyt twarde, a zyska chrupką powłoczkę.  Blachę do babeczek smarujemy odrobiną oliwy i każdy otwór wykładamy kawałkiem ciasta. Kiedy forma jest gotowa na odrobinie oliwy smażymy posiekaną cebulę i mięso mielone. Dodajemy posiekane oliwki i czosnek oraz koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano.
Całość dokładnie mieszamy i układamy po łyżce farszu w wyłożonych ciastem foremkach. Farsz polewamy łyżką sosu beszamelowego - na patelni na dwóch łyżkach roztopionego masła rozprowadzamy dwie łyżki mąki; do tego, bez przerwy mieszając stopniowo dodajemy mleko i łyżkę śmietany i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na sam koniec posypujemy całość mozzarellą i ozdabiamy odrobiną śmietany. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do  200 stopni.











9 komentarzy:

  1. ależ pychotka <3
    Bogu

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie;)
    jestem maniaczką lasagne więc przepis jest stworzony dla mnie;)
    Jak tylko wróci reszta mojej Malczikowej rodziny to zrobię od razu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ale świetny pomysł!!!! Muszę takie zrobić, Mężuś będzie zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł doskonały. Prezentują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda to na coś pysznego, pewnie takie były :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie muffinki to ja o każdej porze dnia i nocy bym zjadł.. Na przykład teraz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tyle pracy, ale efekt znakomity!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł! Doskonale sprawdzi się na domowej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi:)

    OdpowiedzUsuń