Chciałam upiec muffinki, bo napatrzyłam się na piękne ozdoby z czekolady i planowałam stworzyć podobne by udekorować nimi moje babeczki. Ozdoby nie wyszły... Ale za to babeczki są przepyszne a kupne cukrowe koraliki wcale nie prezentują się źle ;)
Składniki (na 18 babeczek):
- szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2/3 szklanki mleka
- po 1/2 łyżeczki soli i sody oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji migdałowej
Masło musi być dość miękkie. Miksujemy je z cukrem na puszystą pasę. Ciągle miksując dodajemy kolejne składniki - najpierw płynne, później sypkie. Kiedy wszystkie składniki połączone są w jednolitą masę, napełniamy ją foremki do muffinek do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy je do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Potrzebne nam będzie: szklanka cukru pudru, pół kostki masła, sok i otarta skórka z jednej cytryny, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki mleka. Wszystkie te składniki dokładnie ucieramy z dość miękkim masłem. Bajecznie proste! Tak powstałym kremem dekorujemy nasze babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz