środa, 16 maja 2012

Eklerki lukrowane czekoladą

Obudziłam się rano z dziką ochotą na coś słodkiego. Cały ranek kręciłam się po kuchni nie mogąc skonkretyzować tego pragnienia. I nagle spłynęło oświecenie - EKLERKI! Zrobię kruchutkie eklerki z idealną bitą śmietaną i delikatnym czekoladowym lukrem. I zjem je z truskawkami! I okazało się, że to wcale nie takie trudne do zrobienia, jakby się mogło wydawać. Tylko jakoś tak się zamyśliłam, i lekko mi się przypiekły ;) A przy okazji przypominam Wam o moim KONKURSIE ;)

Składniki (14 sztuk):

  • 120ml wody
  • 2 jajka
  • 90g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 75g mąki tortowej
  • 130g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500ml śmietanki


Najpierw przygotowujemy masę na ciasto ptysiowe. Do rondelka wrzucamy 50 g masła pokrojonego w kostkę, szczyptę soli i wlewamy wodę. Podgrzewamy do momentu kiedy masło się rozpuści. Zwiększamy ogień, doprowadzamy do intensywnego wrzenia i natychmiast zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką do momentu kiedy składniki zaczną tworzyć "kulę". Jajka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy stopniowo do pozostałych składników cały czas mieszając. Powinna powstać gładka i jednolita masa. Szybko przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, lub do torebki z odciętym rogiem.  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy "eklerki" o długości około 10cm. Trzeba zachować między nimi odstęp, aby w czasie pieczenia się nie posklejały. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (na środkowym poziomie) i  pieczemy przez 30 minut. W tym czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę z 50g cukru pudru.
Przygotowujemy też lukier czekoladowy.  Czekoladę rozpuszczamy na malutkim ogniu dość często mieszając. Kiedy będzie płynna i zacznie się delikatnie gotować dodajemy 80g cukru pudru i 40g masła pokrojonego w drobną kostkę. Mieszamy, by składniki dokładnie się połączyły, zdejmujemy rondelek z ognia i cały czas mieszając dodajemy trzy łyżki wody. Lukier odstawiamy do ostygnięcia - nie może być jednak całkiem zimny, bo będzie się źle rozprowadzał. Upieczone eklerki przecinamy wzdłuż na pół. Najlepiej jest użyć noża z ząbkami. Na spodnią część wyciskamy bitą śmietanę i przykrywamy górną częścią ciastka. Wierzch smarujemy lukrem czekoladowym. Ja postanowiłam urozmaicić moje eklerki i na bitej śmietanie ułożyłam pokrojone w plasterki truskawki. Pyszne połączenie owoców, czekolady i kruchego, delikatnego ciasta.



4 komentarze:

  1. Bardzo ładne te Twoje eklerki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!
    ciekawe, czy istnieje jeszcze ta cukiernia, w której kilka lat temu na wakacjach codziennie kupowałam tuzin (naprawdę, cały tuzin!) eklerków.
    z budyniem były, z adwokatem i kremem kakaowym, jeeejj..

    muszę to sprawdzić!

    OdpowiedzUsuń