Jakoś zawsze tak mi wychodzi, że kupuję o jednego ziemniaka, marchewkę, czy inne warzywo za dużo. I później zostaje taki jeden ziemniak, i głowię się co z nim jednym mam zrobić. Więc zebrałam takie "resztki" i zmajstrowałam puszysty, pyszny krem. Bo nie znoszę wyrzucać jedzenia.
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- duży ziemniak
- burak
- oliwa
- sól i pieprz
- łyżka masła
- gęsta śmietana
- 1,5 szklanki bulionu
- czosnek
No to tak - warzywa szorujemy, kroimy w dość grube plastry, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Układamy na blasze i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy masło i bulion i dokładnie wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tez czosnek - ile kto lubi. A śmietanę jak kto woli - można dodać od razu i ładnie zmiksować, lub dodać "na zupę" - ja właśnie tak zrobiłam. Fajnie będzie do tego pasowała odrobina estragonu, lub zioła prowansalskie.
ale ładny kolorek ma ten kremik
OdpowiedzUsuńAle wspanialy kolor!
OdpowiedzUsuńcudny kolor! uwielbiam zupy krem
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie jedzonko, szczególnie jeśli zawiera w sobie buraka to ma mój głos :)
OdpowiedzUsuń