piątek, 27 kwietnia 2012

Łosoś na szpinakowym penne

Szybkie, smaczne, zdrowe i jeszcze raz smaczne! Jedno z dań, które przychodzi na myśl kiedy mam ochotę na coś ekstra, a nie mam czasu na coś ekstra. Polecam filety z łososia ze skórą, są dużo tańsze, a po upieczeniu mięso i tak pięknie odchodzi, więc po co przepłacać? ;)

Składniki (4-5 osób)

  • 500g łososia
  • paczka makaronu penne
  • szpinak świeży 500g lub paczka mrożonego (liście)
  • duża śmietana
  • czosnek
  • sól, pieprz cytrynowy
  • ostry ser pleśniowy
  • łyżka masła 


Więc od początku - wszystkie części dania muszą być gotowe w tym samym momencie, więc przyda się minimalna podzielność uwagi ;). Szpinak świeży wrzucamy do garnuszka na łyżkę masła, i zostawiamy na 5 minut co jakiś czas mieszając. Mrożony wrzucamy do garnuszka na łyżkę masła i czekamy aż się rozmrozi. Dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku, 3/4 opakowania śmietany oraz sól i pieprz do smaku i mieszamy dokładnie. W tym samym czasie gotujemy makaron - około 1i1/2 garści na osobę. Równocześnie przygotowujemy łososia. Oprószamy go solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i wrzucamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. makaron mieszamy z sosem szpinakowym, i - do wyboru - układamy na porcjach kawałki łososia, lub przed nałożeniem mieszamy je resztą składników. Podajemy z kawałkami sera pleśniowego i pomidorkami. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz