Szybkie, smaczne, zdrowe i jeszcze raz smaczne! Jedno z dań, które przychodzi na myśl kiedy mam ochotę na coś ekstra, a nie mam czasu na coś ekstra. Polecam filety z łososia ze skórą, są dużo tańsze, a po upieczeniu mięso i tak pięknie odchodzi, więc po co przepłacać? ;)
Składniki (4-5 osób)
- 500g łososia
- paczka makaronu penne
- szpinak świeży 500g lub paczka mrożonego (liście)
- duża śmietana
- czosnek
- sól, pieprz cytrynowy
- ostry ser pleśniowy
- łyżka masła
Więc od początku - wszystkie części dania muszą być gotowe w tym samym momencie, więc przyda się minimalna podzielność uwagi ;). Szpinak świeży wrzucamy do garnuszka na łyżkę masła, i zostawiamy na 5 minut co jakiś czas mieszając. Mrożony wrzucamy do garnuszka na łyżkę masła i czekamy aż się rozmrozi. Dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku, 3/4 opakowania śmietany oraz sól i pieprz do smaku i mieszamy dokładnie. W tym samym czasie gotujemy makaron - około 1i1/2 garści na osobę. Równocześnie przygotowujemy łososia. Oprószamy go solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i wrzucamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. makaron mieszamy z sosem szpinakowym, i - do wyboru - układamy na porcjach kawałki łososia, lub przed nałożeniem mieszamy je resztą składników. Podajemy z kawałkami sera pleśniowego i pomidorkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz