niedziela, 11 marca 2012

W między czasie...spaghetti z tuńczykiem

Długo nie mogłam się przekonać do tuńczyka na ciepło...ale kiedy zdecydowałam się spróbować - miłość od pierwszego widelca! Tak więc kontynuując ten romans, czas na spaghetti!

Składniki (na dwie osoby):


  • makaron spaghetti - ilość i grubość w zależności od upodobań
  • puszka tuńczyka w oleju, koniecznie w kawałkach!
  • pół dużej cebuli
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa
  • odrobina parmezanu
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • dodatki: rukola, oliwki, ocet balsamiczny, bazylia


Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na oliwie należy zeszklić posiekaną cebulkę. Dodajemy tuńczyka, a po 5. minutach także posiekany czosnek, sól i pieprz. Tuńczyka z cebulką mieszamy z makaronem, i po wyłożeniu na talerze posypujemy parmezanem. Rukole z pokrojonymi oliwkami i bazylią skrapiamy oliwa i octem balsamicznym. I tyle - proste, zdrowe, przepyszne!!




1 komentarz: