wtorek, 27 sierpnia 2013

Animelka w sosie szafranowym

Odkryłam, że zapodział mi się gdzieś jeden przepis na grasicę. I to na grasicę w sosie szafranowym! Delikatne mięso wspaniale współgra z bardzo wytrawnym sosem. Dla niektórych może być byt wytrawny, jednak to smak, który wprawia moje kubki smakowe w stan ekstazy ;) Więcej informacji o animelce  - czym właściwie jest, i z czym to się je - znajdziecie we wcześniejszych wpisach: przepisie na grasicę w sosie mango oraz na grasicę w glazurze z ciemnego piwa. 

Składniki:
  • 400g grasicy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200ml śmietanki 30%
  • sol i pieprz
  • szczypta szafranu



Na samym początku z animelką jest trochę zabawy - namaczamy ją w bardzo zimnej wodzie na minimum godzinę, po czym wrzucamy do wrzącej wody na 2-3 minutki. Obgotowana grasica musi dobrze ostygnąć, wtedy ściągamy z niej błonki. Dalsze przygotowania naszego dania jest bardzo proste. Grasice wrzucamy na rozgrzane masło i obsmażamy na złocisto z każdej strony. Kiedy jest już gotowa solimy ją i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki białego wytrawnego wina i zwiększamy ogień.
Kiedy płyn odparuje i z masłem stworzy gęsty sos, zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Kiedy dokładnie połączy się z sosem, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy dosłownie KILKA niteczek szafranu. Choć ja daję nieco więcej - uwielbiam szafran ;) Podajemy z bagietką i świeżą sałatą, najlepiej z sosem balsamico.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz