niedziela, 3 lutego 2013

Mintaj i lekka pierzynka

Mintaj to ryba o delikatnym smaku, i bardzo delikatnym mięsie. Bardzo łatwo ją "rozgotować" lub zabić jej smak zbyt intensywnymi dodatkami. Mam więc dla Was mintaja pod lekką pierzynką z serka wiejskiego, z dodatkiem papryki i parmezanu. Mięso ryby pozostaje zwarte i soczyste, a sos pod którym je zapiekamy wspaniale podkreśla jego smak, I jest gotowe już w 25 minut!

Składniki:

  • 3 filety z mintaja
  • opakowanie serka wiejskiego (można zastąpić ricottą)
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 czubate łyżki startego parmezanu
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz


Filety oprószamy lekko solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Serek wiejski mieszamy dokładnie ze śmietaną, posiekaną drobniutko czerwoną papryką, jeszcze drobniej posiekanym czosnkiem i dwiema łyżkami parmezanu. Doprawiamy do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Naszą pastę równomiernie rozkładamy na rybach i posypujemy pozostałym parmezanem. Na wierzchu układamy kilka wiórków masła. Mintaja wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotową rybę można posypać szczypiorkiem :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz