Mintaj to ryba o delikatnym smaku, i bardzo delikatnym mięsie. Bardzo łatwo ją "rozgotować" lub zabić jej smak zbyt intensywnymi dodatkami. Mam więc dla Was mintaja pod lekką pierzynką z serka wiejskiego, z dodatkiem papryki i parmezanu. Mięso ryby pozostaje zwarte i soczyste, a sos pod którym je zapiekamy wspaniale podkreśla jego smak, I jest gotowe już w 25 minut!
Składniki:
- 3 filety z mintaja
- opakowanie serka wiejskiego (można zastąpić ricottą)
- 2 łyżki śmietany
- 3 czubate łyżki startego parmezanu
- 1/3 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- odrobina masła
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Filety oprószamy lekko solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy je w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Serek wiejski mieszamy dokładnie ze śmietaną, posiekaną drobniutko czerwoną papryką, jeszcze drobniej posiekanym czosnkiem i dwiema łyżkami parmezanu. Doprawiamy do smaku czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Naszą pastę równomiernie rozkładamy na rybach i posypujemy pozostałym parmezanem. Na wierzchu układamy kilka wiórków masła. Mintaja wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotową rybę można posypać szczypiorkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz