W sklepach pojawiła się nowy produkt marki d'aucy - warzywa do zapiekania z makaronem lub z ziemniakami. Ja miałam okazję wypróbować tę z ziemniakami. Na opakowaniu jest kilka propozycji podania, a w środku mieszanka przypraw z majerankiem. Ja dodałam do gotowego zestawu boczek, cebulę i pieczarki, i oczywiście doprawiłam po swojemu ;) Wyszło bardzo przyjemnie, taki szybki i smaczny obiad dla zabieganych. Jedyny drobny mankament, to odrobinę zbyt grubo pokrojona marchewka. Ale wystarczy zostawić zapiekankę 5 minut dłużej w piekarniku, i wszystko jest upieczone jak być powinno.
Składniki (6 porcji)
- warzywa do zapiekania z ziemniakami d'aucy
- 200g surowego boczku
- duża cebula
- 200g pieczarek
- duża śmietana 18%
- jajko
- odrobina masła
- 200g startej mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sol i pieprz
Na patelni podsmażamy lekko boczek, cebulę i pieczarki. Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego razem z warzywami do zapiekania z ziemniakami d'aucy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Śmietanę mieszamy z jajkiem, posiekanym czosnkiem i 150g potarkowanej mozzarelli. Tą mieszanką zalewamy warzywa z boczkiem, a wierzch posypujemy pozostałym serem. Na wierzchu układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Hans? :P
OdpowiedzUsuńSiostra Hansa - łopatka Berta ;)
UsuńRodzina Hansa się rozszerza :D
UsuńBogu