czwartek, 31 stycznia 2013

Bardzo prosta zapiekanka

W sklepach pojawiła się nowy produkt marki d'aucy - warzywa do zapiekania z makaronem lub z ziemniakami. Ja miałam okazję wypróbować tę z ziemniakami. Na opakowaniu jest kilka propozycji podania, a w środku mieszanka przypraw z majerankiem.  Ja dodałam do gotowego zestawu boczek, cebulę i pieczarki, i oczywiście doprawiłam po swojemu ;) Wyszło bardzo przyjemnie, taki szybki i smaczny obiad dla zabieganych. Jedyny drobny mankament, to odrobinę zbyt grubo pokrojona marchewka. Ale wystarczy zostawić zapiekankę 5 minut dłużej w piekarniku, i wszystko jest upieczone jak być powinno.

Składniki (6 porcji)

  • warzywa do zapiekania z ziemniakami d'aucy
  • 200g surowego boczku
  • duża cebula
  • 200g pieczarek
  • duża śmietana 18%
  • jajko
  • odrobina masła
  • 200g startej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sol i pieprz



Na patelni podsmażamy lekko boczek, cebulę i pieczarki. Wrzucamy je do naczynia żaroodpornego razem z warzywami do zapiekania z ziemniakami d'aucyCałość doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Śmietanę mieszamy z jajkiem, posiekanym czosnkiem i 150g potarkowanej mozzarelli. Tą mieszanką zalewamy warzywa z boczkiem, a wierzch posypujemy pozostałym serem. Na wierzchu układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.





3 komentarze: