niedziela, 20 stycznia 2013

Krem marchewkowy z imbirem

Dawno nie jadłam czegoś tak wspaniale rozgrzewającego i sycącego za razem. Taka zupka jest po prostu stworzona na takie zimy! Ze słodyczy marchewki przebija rozgrzewający, pikantny smak imbiru, i delikatna paprykowa nutka. A aksamitna konsystencja cudnie kontrastuje z chrupiącą bagietką. W wersji dla dzieci polecam dodanie mniejszej ilości imbiru, w takich proporcjach zupa może być dla nich zbyt ostra ;)

Składniki (8 porcji):

  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 7 marchewek
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 - 4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu


W garnuszku, na maśle i oliwie szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojony w spore kawałki czosnek oraz pokrojone w krążki pory. Całość podsmażamy około 5 minutek. Dodajemy obrane, pokrojone w plasterki marchewki i zalewamy bulionem. Bulion powinien lekko zakrywać warzywa. Po 15 minutach dodajemy obrany, posiekany imbir i słodka oraz ostrą paprykę. Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie.
Dodajemy mleko i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Wszystko dokładnie miksujemy - zupa powinna mieć aksamitną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wspaniale komponuje się z chrupiącą bagietką. Można też podać krem marchewkowy z odrobiną kwaśnej śmietany.




5 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, u mnie dzisiaj krem z pora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy... wszystkie kremy to dobre chłopaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie...zamiast mleka można też użyć jabłka - świetnie rozbija mocny smak zup :) pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie spróbowałam z jabłkiem - świetny pomysł!

      Usuń