poniedziałek, 17 grudnia 2012

Flan pomarañczowy - hiszpañska fiesta!

W weekend razem z klubem Alkierz zorganizowaliśmy kolejną imprezę z para-edukacyjnego cyklu "Sztuka łączenia alkoholu i jedzenia". Pierwsza była Seta i galareta, przyszedł czas na Wino do kolacji. A jak wino to Hiszpania i tapas. Przygotowaliśmy więc prawdziwą hiszpańską fiestę - w menu cytrynowa paella, gulasz kataloński (na nie przepisy już niedługo) oraz klasyczny pomarańczowy flan. To genialny, lekki deser. Nie za słodki, przyjemnie pomarańczowy, z uroczymi waniliowymi piegami. Możecie go przygotować w małych porcelanowych kokilkach, lub w dużej formie do ciasta - keksówce, lub okrągłej formie z kominem, i pokroić go na porcje.

Składniki (6-8 osób):

  • 250ml mleka 3,2 %
  • 250ml śmietanki 36%
  • 4 jajka całe
  • 4 żółtka
  • laska wanilii
  • pomarańczka - skórka i 45 ml soku
  • 70g cukru pudru + 200g na karmel
  • 30ml likieru pomarańczowego (Cointreau)
  • 80ml wody



Na początku przygotowujemy karmel pomarańczowy. W garnuszku mieszamy 200g cukru pudru z sokiem z pomarańczy i wodą. Wstawiamy na dość duży ogień  i od czasu do czasu mieszając gotujemy, aż zacznie gęstnieć  Karmel rozlewamy do przygotowanych foremek, tak by stworzył cienką warstwę na ich dnie. Jajka i żółtka ucieramy z 70. gramami cukru pudru, skórką otartą z pomarańczy, likierem i nasionami wydobytymi z laski wanilii. Małymi porcjami dodajemy zagotowane mleko ze śmietanką, cały czas mieszając. W czasie gotowania można do garnka wrzucić oczyszczoną z nasion wanilię, aby wydobyć maksimum smaku.
Tak powstałą masę przelewamy do formy, i w kąpieli wodnej (formę ustawiamy na blaszce do pieczenia wypełnionej gorącą wodą do 1/3 wysokości foremki) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Po tym czasie nasz deser najpierw odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem przejeżdżamy nożykiem przy ściankach foremki, i odwracamy ją na talerzu. Deser powinien sam delikatnie się z niej wysunąć.



5 komentarzy:

  1. Kto próbował, ten potwierdzi, że flan autorstwa Na Cztery Widelce jest cudny. Kto próbował robić, potwierdzi również, że to trudne zadanie ;) Tym bardziej brawa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykle za deserami o takiej konsystencji nie przepadam, ale dla tego flanu zrobilabym wyjatek, chyba dlatego, ze pomaranczowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam taki sam stosunek do deserów tego typu - warto się przełamać ;)

      Usuń
  3. wspaniale się prezentuję ;) nie jadłam jeszcze flanu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, skusiłabym się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń