poniedziałek, 22 października 2012

Pierogi ze szpinakiem i łososiem

Chyba wszyscy lubią pierogi. Tradycyjnie - ruskie, lub z mięsem, no i świąteczne - z kapustą i grzybami. Ale właściwie pierogi można zrobić ze wszystkim. Ostatnio jadłam pierożki ze szpinakiem i fetą. Były pyszne, wyraźne w smaku, jednak odrobinę za słone. W domu postanowiłam więc zastąpić fetę łososiem. Wyszły przepyszne i bardzo delikatne. 

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 kg szpinaku
  • 1/2 cytryny
  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny
  • jajko
  • 500 g mąki
  • łyżka oliwy do smażenia


Wyrabiamy ciasto - do mąki dodajemy jajko i stopniowo dolewamy przegotowaną wodę, cały czas wyrabiając masę. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję, nie może tez lepić się do rąk. Jeśli dolejecie za dużo wody, wystarczy dosypać trochę mąki. Kiedy ciasto jest gotowe, odkładamy je pod ściereczkę, aby nie wyschło, i przygotowujemy farsz. Umyty, pozbawiamy łodyżek szpinak wrzucamy do rondelka z roztopionym masłem. Kiedy się zeszkli dodajemy sok z 1/2 cytryny, posiekany czosnek, sól oraz pieprz do smaku.
Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Filet z łososia oprószamy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię z oliwą, musi się ładnie zrumienić. I możemy lepić pierożki! Aby to sobie ułatwić, nie musicie rozwałkowywać dużych płatów ciasta, aby z nich wyciąć kółka. Zostają skrawki, które znów trzeba wyrobić, rozwałkować itd. a ciasto staje się twardsze i twardsze. Zamiast tego robimy wałek z kawałka ciasta, i kroimy go na kawałeczki - jak do kopytek. Z kawałków robimy kuleczki, a te po rozwałkowaniu są idealnymi placuszkami na pierożki. Na dobrze rozwałkowanym placuszku układamy łyżkę szpinaku, kawałek łososia i dokładnie sklejamy brzegi. Pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia. Przed podaniem można je polać oliwą.





Moje pierożki zlepiły się jakoś koślawo, na pierwszym zdjęciu te lepione profesjonalnie w restauracji Alkierz.

6 komentarzy:

  1. Ślicznie podane!!! i zdecydowanie moje smaki :)polałabym je tylko świeżutkim masełkiem!!! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pięknie podane i fajnie zawinięte :) jak w najlepszej restauracji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jak napisałam pod zdjęciami - te pięknie zwinięte, są właśnie z najlepszej restauracji ;)

      Usuń
  3. Połączenie rewelacyjne! bardzo dawno nie robiłam pierogów, z chęcią zrobię z takim farszem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pierogi zawsze chciałam zrobić : ) To najlepsze połączenie smaku, jakie można zamknąć w pierogowym cieście ! Mniam : )

    OdpowiedzUsuń