sobota, 1 września 2012

Słodka wersja blinów

Był już przepis na bliny gryczane na słono, dziś przepis na słodkie, pszenne bliny - takie idealne na śniadanie. Są chrupiące i delikatne, posypane cukrem pudrem na pewno posmakują wszystkim dzieciakom. Ja uwielbiam je z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Ale zimą spokojnie można je zastąpić pysznym dżemem. (I kolejna porcja zdjęć z aranżacji dla sklepu Country Avenue - otwarcie zbliża się wielkimi krokami)

Składniki:

  • 400g mąki pszenne
  • kostka drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki cukru pudru + do posypania
  • 4 jajka
  • łyżka  masła
  • sól
  • maliny/jagody/jogurt




Jedną szklankę mleka podgrzewamy - powinno być ciepłe, ale nie gorące! Wkruszamy do niego drożdże i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, roztopione masło, cukier puder, szczyptę soli i żółtka jajek (białka będą nam potrzebne później!). Składniki miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę, bez przerwy miksując. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, i łączymy z ciastem delikatnie mieszając. Koniecznie dodajemy pianę do ciasta, nie odwrotnie! Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni - na jeden blin powinny przypadać mniej więcej dwie łyżki cista. Złociste ciepłe placuszki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy ulubionymi dodatkami. Nie tylko są smaczne, ale też pięknie się prezentują







5 komentarzy:

  1. wstyd sie przyznac ale blin jeszcze nie jadlam wiec ta wersja bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz mi slinka leci , zrobie na niedzielne snidanko .

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te Twoje słodkie bliny.. a zdjęcia - cudne, już jestem strasznie ciekawa sklepu

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, świetna alternatywa dla wszechobecnych pancakesów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile pyszności!!
    Ja chce jadać takie śniadanie każdego dnia:)

    OdpowiedzUsuń