Zawieruszył mi się przepis na jeszcze jedno danie, które pojawiło się w mojej pływającej restauracji. Faszerowane czerwone cebulki. To super przekąska na imprezę, bo w oryginalnej wersji piecze się je w piekarniku. Ja musiałam przygotować je na grillu, i chyba na tym odrobinę straciły, bo nie miałam możliwości zapiec ich również od góry. Ale z piekarnika są naprawdę pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Mój przepis jest bardziej przekąskowy, ale szynkę możemy zastąpić posiekaną i podsmażoną piersią z kurczaka lub kaczki i danie stanie się bardziej konkretne. Ważne żeby wybrać w miarę równe, okrągłe, średnie cebule z bardziej płaskim spodem.
Składniki:
- 10 czerwonych cebul
- 3 ziemniaki
- 15 plastrów szynki długo dojrzewającej
- cheddar lub gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1/2 pęczka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
Obrane z łupin cebule wrzucamy do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy są letnie, i możemy spokojnie wziąć je do ręki odcinamy górną część i widelcem wyciągamy środkowe warstwy cebuli, tak by pozostała tylko jedna lub dwie wierzchnie warstwy. (Widelec wbijamy w środkowe warstwy, delikatnie kręcimy raz w prawo, raz w lewo i po chwili środek można bez problemu wyciągnąć.) Środki z połowy cebul siekamy, dodajemy do nich posiekany czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną szynkę i ugotowane wcześniej, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Gotowym farszem napełniamy cebulki. Na wierzchu układamy wybrany ser i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Świetne te cebulki:)
OdpowiedzUsuńte faszerowane cebulki prezentują się rewelacyjnie, lubię takie proste, a zarazem smaczne gotowanie:)
OdpowiedzUsuńte faszerowane cebulki prezentują się rewelacyjnie, lubię takie proste, a zarazem smaczne gotowanie:)
OdpowiedzUsuń