środa, 5 września 2012

Faszerowane cebulki

Zawieruszył mi się przepis na jeszcze jedno danie, które pojawiło się w mojej pływającej restauracji. Faszerowane czerwone cebulki. To super przekąska na imprezę, bo w oryginalnej wersji piecze się je w piekarniku. Ja musiałam przygotować je na grillu, i chyba na tym odrobinę straciły, bo nie miałam możliwości zapiec ich również od góry. Ale z piekarnika są naprawdę pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Mój przepis jest bardziej przekąskowy, ale szynkę możemy zastąpić posiekaną i podsmażoną piersią z kurczaka lub kaczki i danie stanie się bardziej konkretne. Ważne żeby wybrać w miarę równe, okrągłe, średnie cebule z bardziej płaskim spodem.

Składniki:
  • 10 czerwonych cebul 
  • 3 ziemniaki
  • 15 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • cheddar lub gorgonzola
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek


Obrane z łupin cebule wrzucamy do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy są letnie, i możemy spokojnie wziąć je do ręki odcinamy górną część i widelcem wyciągamy środkowe warstwy cebuli, tak by pozostała tylko jedna lub dwie wierzchnie warstwy. (Widelec wbijamy w środkowe warstwy, delikatnie kręcimy raz w prawo, raz w lewo i po chwili środek można bez problemu wyciągnąć.) Środki z połowy cebul siekamy, dodajemy do nich posiekany czosnek, natkę pietruszki, pokrojoną szynkę i ugotowane wcześniej, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Gotowym farszem napełniamy cebulki. Na wierzchu układamy wybrany ser i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.







3 komentarze:

  1. te faszerowane cebulki prezentują się rewelacyjnie, lubię takie proste, a zarazem smaczne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. te faszerowane cebulki prezentują się rewelacyjnie, lubię takie proste, a zarazem smaczne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń