środa, 8 sierpnia 2012

Ziemniaczane róże

No niech będzie, że to przepis, ale chyba bardziej po prostu sposób podania ziemniaków. Bardzo efektowny sposób. A przy tym smaczny i prosty. Ważne, żeby róże układać w niezbyt wysokim naczyniu, wtedy ładniej się prezentują. I co mam tu więcej napisać - ziemniak to ziemniak ;)

Składniki:

  • ziemniaki (ilość zależy od wielkości naczynia)
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • tymianek
  • czosnek
  • płatki chilli
  • sól i pieprz




Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bez szatkownicy niestety trudno będzie się obejść ;) Plastry ziemniaków układamy warstwami na ściankach naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Kolejne warstwy przylegają do siebie tworząc coś w rodzaju płatków róży. Kiedy naczynie jest wypełnione ziemniakami, posypujemy je wszystkimi przyprawami i posiekanym drobno czosnkiem. Całość polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut. Po 20 minutach jeszcze raz skrapiamy delikatnie oliwą i na wierzchu układamy kawałeczki masła. I gotowe - no czy to nie jest śliczne? :)












15 komentarzy:

  1. Przepyzny pomysł! Piękne wydanie ziemniaczków!

    OdpowiedzUsuń
  2. łał ale się napracowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się tylko wydaje - z szatkownicą to kilka minutek roboty :)

      Usuń
  3. Fantastyczne, jak na sposób podania to genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rzeczywiście wspaniale. I pomyśleć, że z takich codziennych ziemniaków można wyczarować takie cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby "ziemniak to ziemniak" ale tak podany zdecydowanie zachęca do jedzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się, że zachwyciły mnie ziemniaki.
    A te są po prostu..cudowne!!
    Piękna robota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, wyglądają bardzo ładnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też się zachwycam, nie mogę się doczekać jakiegoś rodzinnego obiadku żeby je zaprezentować w szerszym gronie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z reguły gardzę ziemniakami ale te yglądają smacznie i bardzo efekownie ^^
    Może wpadłabyś czasami na mojego bloga ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny sposób na nudne ziemniaki - można by z tego zrobić piękne gratin, ale w tej wersji są też cudowne.

    zapraszam do odwiedzania Twardego Szparaga

    OdpowiedzUsuń