wtorek, 7 sierpnia 2012

Konfitura cebulowa

Uwielbiam słodko-wytrawne dodatki do mięs. A konfitura z cebuli pasuje świetnie nie tylko do pieczeni, ale też wszelkiego rodzaju serów. A mi i mojej siostrze smakuje tak bardzo, że używamy jej jak każdej innej konfitury - smarujemy nią świeży chleb z masełkiem! Cebulowa konfitura jest prosta i niedroga w przygotowaniu. Do tego jest przepyszna i będzie fajną ciekawostką na waszym stole. A moim zdaniem, z ciekawostki szybko zmieni się w obowiązkowy przysmak!

Składniki:
  • 1kg cebuli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 70ml wódki
  • 100ml wody
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól i pieprz


Obraną cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka z rozgrzanym olejem. Podsmażamy około 5 minut na małym ogniu i dodajemy 3 łyżki brązowego cukru. Dokładnie mieszamy i całość zostawiamy w garnuszku na jeszcze mniejszym ogniu na 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę i wódkę oraz łyżkę octu balsamicznego i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe 4 łyżki octu balsamicznego i ostatnią łyżkę cukry i po raz ostatni odstawiamy garnuszek na bardzo mały ogień. Gotujemy do momentu kiedy płyn odparuje na tyle, że stanie się gęstym sosem pokrywającym całkowicie miękką cebulę. Gorącą konfiturę można przełożyć do słoiczków i schować do spiżarki, lub po prostu podać jeszcze ciepłą.








2 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką konfiturę :) kiedyś zrobiłam z czerownej i była też przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten alkoholowy dodatek mnie intryguje;)

    OdpowiedzUsuń